Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

När ska vi sluta blunda och istället förbättra ungas bostadssituation?

En skakig inledning av året på bostadsmarknaden ligger bakom oss och ett kommande riksdagsval nalkas. Men var befinner vi oss nu och vart är vi egentligen på väg? Hela 243 av Sveriges 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. Det är visserligen 12 kommuner färre än förra året, men situationen är fortfarande ansträngd.[1] Speciellt för de grupper som är nya på marknaden och främst för de unga. Den ljusnande framtiden ser gradvis mörkare ut.

Mer än varannan ung vuxen är orolig över att inte kunna hitta en bra bostad. Det visar en Sifo-undersökning framtagen av SBAB förra året.[2] Var tredje ungdom saknar dessutom en egen bostad och 192 000 bor i andra och tredje hand eller hos kompisar enligt statistik från Hyresgästföreningen.[3] Det är i denna verklighet vi nu befinner oss.

En verklighet där lägenheter i Stockholms innerstad är förunnat de som har sparat i flera år eller vars föräldrar går in för att betala och stå på lånen. I en verklighet där majoriteten av kommunerna, och däribland studentstäderna, har ett fortsatt underskott på bostäder. Unga tvingas därför tacka nej till såväl arbete som studier, vilket i sin tur hindrar tillväxten för svenska företag och det kostar samhället oerhörda pengar.

Bostadsbrist och ökad segregation har därmed blivit vardag för våra unga. Så – med en pågående valrörelse och riksdagsvalet inom räckhåll – vad är lösningarna för en ljusare framtid på bostadsmarknaden?

Först och främst, det är dags att vi öppnar ögonen ordentligt och ser till det fundamentala problemet: vi måste skapa en välfungerande bostadsmarknad.

Detta är något många kan skriva under på. Samtidigt är bostadspolitiken komplex till den grad att de flesta politiker är rådvilla kring lösningar. En brist på konflikt mellan partierna leder dessutom till brist på såväl konstruktiva diskussioner som innovativa lösningar. I stort sett används samma verktyg som så många gånger förr. Ett exempel är det skärpta amorteringskravet som ytterligare försvårar de ungas situation på bostadsmarknaden.

Det byggs mer i Sverige än det gjorts på flera år, men många av de nyproducerade bostäderna har hyror och priser som få unga har råd med. Vi måste därför öka differentieringen av befintliga boendeformer. I andra länder ser vi att alternativa bostadslösningar ökar allt mer. Det är allt från bostadshotell och community living till bostäder finansierade genom delningsekonomi och crowdfunding. Men tror vi fortsatt på att majoriteten på ett traditionellt sätt ska äga sina egna bostäder måste vi utforska andra politiska verktyg.

En stor orsak till den ihållande problematiken är hyresregleringen. Sverige är fortfarande hårt reglerat och det är främst de unga som påverkas. Genom att införa marknadsmässiga hyror skulle fler hyresrätter byggas eftersom det blir mer värt att bygga dem. Det skulle öka flyttkedjorna. Därför bör reavinstskatten som hämmar flyttviljan också sänkas eller tas bort. Samtidigt som ett införande av fastighetsskatten och en utfasning av ränteavdraget bör övervägas.

Om vi tillsammans blundar mindre och öppnar upp för mer innovationskraft i svensk bostadspolitik är jag övertygad om vi snart kommer att vara på väg mot en ljusnande framtid.

Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

[1] Boverket, 2018: https://www.boverket.se/

[2] SBAB, 2017: https://www.sbab.se/forsta-bostaden/

[3] Hyresgästföreningen, 2017: http://hurvibor.se/bostader/unga-vuxna/

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige