Följ Svensk Fastighetsförmedling

Almedalsveckan får bostadsmarknaden att blomstra

Pressmeddelande   •   Jul 14, 2015 11:21 CEST

Inför semestern är det många svenskar som drömmer om det gotländska sommarlivet. Detta syns inte minst på bostadsmarknaden. Bara under den senaste tremånadersperioden steg nämligen priserna på bostadsrätter på ön med hela 28 procent. Även villorna i länet märker av svenskarnas sommardrömmar och priserna på dem steg med 11 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Gotland är ett av Sveriges mest populära semesterparadis och därför blir även bostadsmarknaden attraktiv. Bara under de senaste tre månaderna ökade bostadsrättspriserna med 28 procent. Sett till den senaste tolvmånadersperioden steg priserna i kommunen med otroliga 33 procent. Detta innebär att en bostadsrätt på ön i genomsnitt nu kostar drygt 1,7 miljoner kronor. Genomsnittspriset för en bostadsrätt i riket är knappt 2,2 miljoner kronor.

– Precis som föregående år har det varit en extrem prisutveckling på Gotlands bostäder inför sommaren, speciellt på bostadsrätterna, det är dock främst Visby vi pratar om. Almedalsveckan är också en av anledningarna till att bostadsmarknaden skenat iväg den senaste tiden. Äger man en bostadsrättstrea i Visby kan man under den veckan hyra ut bostadsrätten och nästan bo gratis under resten av året, säger Bernt Björkqvist, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling på Gotland.

Även villapriserna på Gotland har fortsatt stadigt uppåt. Det senaste året steg priserna med 11 procent vilket är detsamma som riksgenomsnittet. Medelpriset för en villa på ön är nu knappt 2,3 miljoner.

– Stockholmsmarknaden spelar en stor roll för oss på Gotland. Det är många pensionärer som på ålderns höst väljer att sälja sin lägenhet i Stockholms innerstad för att bosätta sig i lilla Visby. Man får mycket för de pengarna här på Gotland. Anledningen till att priserna på villor i Visby stigit så pass mycket är en kombination av den enorma efterfrågan och det snäva utbudet, säger Bernt Björkqvist, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gotland.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 14 %
Gotland län + 28 % + 33 %
*Statistiken för Gotlands län baseras på försäljningen av 122 bostadsrätter under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2014 – juni 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 11 %
Gotlands län + 11 % + 11 %

*Statistiken för Gotlands län baseras på försäljningen av 100 villor under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2015 – juni 2015. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby Mail: bernt.visby@svenskfast.se
Mobil: 0705-43 61 83
www.svenskfast.se/visby

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.