Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern: 4 av 10 svenskar vet inte vad reporäntan är

I morgon lämnar Riksbanken årets sista räntebesked. Men många svenskar vet inte vad reporäntan är. Det avslöjas i den nya Bobarometern som Svensk Fastighetsförmedling presenterar i dag. Räntan tycks dock inte spela någon större roll för svenskarnas bostadsplaner. Endast 9 procent uppger att en räntehöjning påverkar när de ska byta bostad. Hela 55 procent säger att de inte påverkas överhuvudtaget.

Reporäntan uppmärksammas mer och mer men många vet inte vad reporäntan faktiskt är. I den senaste Bobarometern har Svensk Fastighetsförmedling, via Norstat, ställt den frågan till 1000 svenskar och då avslöjas att endast 63 procent känner till att reporäntan är Riksbankens styrränta.

En procent av svenskarna tror att det är räntan som de får låna pengar till från banken. 17 procent har svarat vet ej medan 18 procent, tror att det är räntan som bankerna själva lånar pengar till. Här märks också stora skillnader mellan kvinnor och män. 68 procent av männen och 57 procent av kvinnorna vet att reporäntan är Riksbankens styrränta. 10 procent av männen har svarat vet ej medan motsvarande siffra bland kvinnorna är 28 procent.


Räntehöjningar – inte avgörande vid bostadsbyte
Endast 9 procent uppger att en räntehöjning skulle påverka dem vid bostadsbyte. Majoriteten, hela 55 procent, säger sig inte alls påverkas i sina planer på att byta bostad. 9 procent påverkas av sjunkande bostadspriser medan 8 procent i stället påverkas av stigande bostadspriser. 5 procent av svenskarna har svarat att bankernas ökade krav på att sälja innan man köper är vad som mest påverkar deras planer på att byta bostad.

– Det är förvånande att så många inte känner till vad reporäntan är. Inte minst eftersom det är en fråga som är återkommande i de flesta nyhetsmedier. Den som går i bostadsbytartankar påverkas nog mer av den allmänna konjunkturen och oron i vår omvärld samt av arbetsmarknadens utveckling snarare än av ränta och bolånetak. Nu återstår att se vad Riksbanken meddelar för beslut i morgon och hur det kan komma att tas emot på bostadsmarknaden, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

 

För att se resultat ur Bobarometern december 2011 se bifogad pdf.

 

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Norstat under december 2011. Antalet svarande är 1000 personer i åldern mellan 15 och 75 år. Resultaten är därmed statistiskt säkerställda.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se 

 


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2010 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige