Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern ”Drömfritidshuset”: Svenskens drömfritidshus – en stuga med TV nära hemmet

Pressmeddelande   •   Jun 02, 2010 13:57 CEST

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om deras ”Drömfritidshus”. Vattentoalett, tätt följt av dusch och TV, rankas högst över saker man inte kan vara utan på fritidshuset. Bastu hamnar längst ned på önskelistan, tre av tio i undersökningen placerade bastu som ”minst viktigt”.

Svenskarna är samtidigt kräsna när det kommer till avstånd till fritidshuset. Fyra av tio – 41 procent – accepterar endast ett avstånd om 1-10 mil från hemmet. 35 procent anser att 10-20 mil är en lagom distans. Även storleken på fritidshuset ska ha sina begränsningar. En klar majoritet, 69 procent, svarar att 50-100 kvadratmeter är en lagom storlek. 

På frågan om var fritidshuset helst ska ligga säger sex av tio ”nära sjön eller havet” och 19 procent svarar ”I skärgården”. Minst populärt är det att bo i ett stugområde, endast två procent anger det som svar. Nästan lika få svarar att drömfritidshuset ska ligga i fjällen eller ”ensligt, mitt i skogen”.

Tre procent av skåningarna är samtidigt villiga att betala extra för att komma långt bort från släkten, det är störst andel bland svenskarna. Norrlänningarna är de i undersökningen som är mest villiga att betala extra för att komma nära släkten med sitt fritidshus, fem procent anger detta.

– Fritidshuset kan vara ett sätt att förverkliga de bostadsdrömmar man har, men samtidigt vill man inte göra avkall på stadens bekvämligheter eller kontakten med omvärlden. På landet vill vi kunna ta en varm dusch och krypa upp framför en bra film på TV, inte springa ut i det blöta gräset för att gå på torrdasset, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Övriga svar från undersökningen

  • Tre av tio i undersökningen vill ha en gammaldags inredning, 24 procent svarar ”modernt”. En mindre andel, 16 procent svarar att de inreder med det som inte får plats hemma.
  • Båtplats är viktigast i Västra Götaland. 23 procent svarar att de är villiga att betala extra för båtplats.
  • Fritidshus med pool är viktigast i Skåne. 12 procent av skåningarna är villiga att betala extra för att ha en pool.
  • Drömfritidshuset får kosta mellan 200 000 och 500 000 kronor. Så svarar den största andelen, 31 procent, i Bobarometern.
  • Se övriga svar på frågorna i undersökningen nedan.

För ytterligare information och kommentarer, vänligen kontakta:
Bessie Wedholm, presschef, tfn. 08-505 358 28, bessie.wedholm@svenskfast.se, eller Leif Fourong, fritidshusmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad, tfn. 070-746 35 07, leif.grebbestad@svenskfast.se.

Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3 084 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 220 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2009 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 29 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 42 miljarder kronor . Läs mer på www.svenskfast.se.