Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern om ”Teknik och fritidshuset”: TV-spelet portas från sommarstugan

Pressmeddelande   •   Jun 14, 2010 09:27 CEST

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om vilka tekniksaker som är välkomna i fritidshuset och vad vi helst gör när vi är där.Bobarometern visar att mobiltelefonen är den teknikpryl som vi helst tar med oss till sommarstugan. Hela 86 procent tar med sig nallen till landet. Även stödet för TV, musikspelaren och datorn är stort.

Endast fem procent säger ja till TV-spelande i fritidshuset. Mest TV-spelsfientliga är de äldre. Färre än en procent i åldersgruppen 61-70 år välkomnar TV-spelet i fritidshuset. I åldersgruppen över 70 år gäller ett totalförbud. Männen är mer positiva till TV-spel än kvinnor. Bland de kvinnliga respondenterna säger endast tre procent ja till TV-spel, bland männen är siffran sju procent.

På frågan vad man helst gör på landet så hamnar ”umgås med familj och vänner” och ”bad” i topp, följt av ”så lite som möjligt”. I botten hamnar sport och renovering. Endast 14 procent svarar att man gärna snickrar på stugan under semestern.

– Undersökningen sänder en tydlig signal. På landet ska vi bara vara, bada, leka och umgås med familjen. Inte slösa bort dagarna med att spela TV-spel. Vi är nog många föräldrar som annars tampas med just det. Datorn och mobilen har dock fått en egen plats i hängmattan och betraktas inte längre som en semesterfiende, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.


Övriga svar från undersökningen

  • Äldre är mer positiva till datorn än yngre. Totalt säger 65 procent ja till datorn i sommarstugan. Bland 61-70-åringar är siffran 73 procent.
  • Stockholmarna har svårast att lämna datorn hemma, 68 procent välkomnar den i fritidshuset. Minst datorberoende verkar norrlänningarna vara där siffran är nere på 55 procent.
  • Lättast att koppla av har man i Skåne, där 57 procent som uppger att de helst ”gör så lite som möjligt” på landet. 
  • Se övriga svar på frågorna i undersökningen nedan.För ytterligare information och kommentarer, vänligen kontakta
Bessie Wedholm, presschef, Svensk Fastighetsförmedling, tfn. 08-505 358 28, bessie.wedholm@svenskfast.se

 Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3 084 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars 2010.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 220 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2009 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 29 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 42 miljarder kronor . Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument