Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern: Sex av tio svenskar lämnar ränteoron hemma på semestern

Vi kliver nu in i den stora semestermånaden juli då många lämnar jobb och vardag för att slappna av på semestern. Sex av tio svenskar tar även semester från ekonomin och håller sig inte uppdaterade kring bostadsräntans utveckling under sommaren. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer där över 2000 personer har svarat på frågor om boräntan och om de har kontroll på räntan även under semestern.

Enligt statistik från SCB tog 45,5 procent av svenskarna ut semester i juli förra året. Samtidigt är det dags för Riksbankens penningpolitiska möte och en eventuell förändring av reporäntan vilket påverkar ekonomin för många svenskar som har helt eller delvis rörliga räntor.

I Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer har över 2000 svenskar svarat på frågan om de håller sig uppdaterade över ränteutvecklingen även under semestern och om man ser över sina bolån inför semestern.

Resultatet visar att nästan sex av tio (59,5 %) inte håller sig uppdaterade på ränteutvecklingen under semestern och 82,6 procent ser inte över sina bostadsräntor inför semestern för att vara beredda på eventuella förändringar av räntan.

Resultatet skiljer sig dock åt beroende på om man har rörlig ränta eller en del bunden och en del rörlig. Bland de svarande med rörlig ränta svarar 52,1 procent att de håller sig uppdaterade, samtidigt svarar 77,9  procent i samma grupp att de inte ser över sina bolån inför semestern. Motsvarande siffror för gruppen som har en del bunden och en del rörlig ränta är 45,5 respektive 77,8 procent.

Majoriteten tror på höjda räntor och bolånetaket påverkar möjligheten till flytt
Bobarometern visar samtidigt att nästan fyra av tio (42,1%), uppger att bolånetaket skulle påverka deras planer om de valde att flytta i dag. Den siffran är betydligt högre bland de unga. I ålderskategorin 25-35 år är motsvarande siffra hela 57,9 procent.

 – Det kan tyckas lite oroväckande att sex av tio inte håller sig uppdaterade om boräntan under semestern, samtidigt kan man hoppas att de har en så pass bra helhetskontroll över sin ekonomi att de slipper oroa sig under semestern. Det faller sig naturligt att de med rörlig bostadsränta följer ränteutvecklingen mer än andra grupper. Det är tydligt att bolånetaket har påverkat framförallt ungas möjlighet att köpa bostad och det i kombination med höjda räntor riskerar att påverka rörligheten på bostadsmarknaden, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

På frågan om vad man tror att Riksbanken tar för beslut om reporäntan nästa vecka svarar 55,1 procent att de tror på en höjning och 26,3 procent tror att de lämnar räntan oförändrad. 1,9 procent av de svarande tror på en sänkning och 16,7 procent har ingen uppfattning.

För mer resultat ur undersökningen se bifogat dokument.

För ytterligare information, vänligen kontakta: 
Peeter Pütsep, vd, tel. 08-505 358 00 eller Bessie Wedholm, presschef Svensk Fastighetsförmedling, tel. 08-505 358 28, bessie.wedholm@svenskfast.se.


Om Bobarometern ”Räntan”
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I denna undersökning medverkade 2 090 personer från hela Sverige. Undersökningen genomfördes i juni 2011.

 


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 100 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2010 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling

Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige