Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern: Var tredje svensk vill bo som i ”Solsidan”

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om de är beredda att ta över sitt föräldrahem som permanentbostad. 34 procent svarar ja på frågan. Bland de som svarat ja motiverar 39 procent sitt svar med ”nostalgiskäl” och 43 procent med att man hamnar i ett välkänt område. Alltså inte helt olikt ”Solsidans” karaktärer som väljer att bo kvar på hemorten Saltsjöbaden.

 Bobarometern visar också att tre av fyra svenskar skulle kunna tänka sig att låta föräldern eller föräldrarna bo kvar om man köpt eller tagit över föräldrahemmet. Resultatet bekräftas av en tidigare Bobarometer (2008-08-22) som visar att var fjärde svensk kan tänka sig ett generationsboende. 27 procent av personerna i den undersökningen kunde tänka sig att bo med syskon, vuxna barn eller sina föräldrar i ett generationsboende.

 – I många fall spelar säkert priset på bostaden en viktig roll, att man får rabatt av föräldrarna. Men resultatet visar framförallt att vi trivs bäst där vi växte upp och därför kan tänka oss att ta över föräldrahemmet. Att ha nära till familjen – eller att faktiskt dela samma tak – ser samtidigt ut att bli allt viktigare. Det bekräftas av att många kan tänka sig ett generationsboende där man kan hjälpas åt med sysslorna i hemmet och få lite mer tid över till annat. Vår undersökning visar dock inte vad vår respektive skulle tycka om att ha svärföräldrarna inpå livet, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

 Andra resultat från undersökningen:

  • Bland de som inte vill ta över sitt föräldrahem är det framförallt läget som ställer till med problem. 42 procent svarar att föräldrahemmet ligger på fel ort och 21 procent uppger att läget inte är rätt. 26 procent svarar att ”man inte vill leva om föräldrarnas liv”.
  • 13 procent uppger att man har blivit erbjuden att ta över sitt föräldrahem som permanentbostad. Var tredje accepterade förslaget.
  • Största motståndare till att föräldrarna skulle få bo kvar efter man tagit över bostaden finns i Skåne, här svarar 70 procent nej på frågan, i Norrland är siffran 62 procent.
  • I åldersgruppen 18-24 år svarar sex av tio att det är intresserade av att ta över sitt föräldrahem, bland de som är 60 år eller äldre är intresset mindre än hälften så stort.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Bessie Wedholm, presschef, tfn: 0702 - 98 38 01, bessie.wedholm@svenskfast.se

 

Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svensk­arnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3 084 respon­denter från hela Sverige. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars.

Ämnen


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2009 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 29 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 42 miljarder kronor . Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige