Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden fortsätter uppåt i Uppsala

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2015 10:33 CEST

Bostadsmarknaden i Uppsala län fortsätter sin stadiga frammarsch och det är främst bostadsrättspriserna som ökat. Priset för en bostadsrätt har stigit med 13 procent det senaste året, vilket är strax under riksgenomsnittet på 14 procent. Även villapriserna har vuxit under det gångna året, med en ökning på 11 procent kostar idag en villa i Uppsala län nästan 3 miljoner kronor i genomsnitt. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Uppsala kommun har bostadsrättspriserna det senaste kvartalet visat på en rejäl ökning. Under sommarmånaderna maj, juni och juli steg nämligen priset på bostadsrätter i Uppsala kommun med 3 procent. I jämförelse med riksgenomsnittet är detta en stark siffra då bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent i landet. Ökningen är störst i Håbo kommun där priserna stigit med 8 procent de senaste tre månaderna, följt av Knivsta som ökar med 5 procent. Uppsala kommun ökar med 3 procent och i Enköping har priserna stigit med 2 procent.

– Vi har under en längre tid haft en stadig prisökning på bostadsmarknaden i hela Uppsala. Mycket beror på att det byggts för lite, men nu känns det som om efterfrågan börjar mötas av alla nyproduktionsprojekt. Samtidigt blir staden allt mer attraktiv och fler ser fördelarna med att bo här och samtidigt lockar förstås den något lägre prisbilden än i Stockholm. Precis som tidigare år märker vi att många studenter, tillsammans med sina föräldrar letar boende inför hösten. Det är vanligt att föräldrarna hjälper till och går in och köper en etta, alternativt att två studenter delar på en trea, säger Jim Palmquist, VD på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala.

Länets villapriser följer i stort sett riksgenomsnittet och visar på en prisökning med 11 procent. Under den senaste tremånadersperioden har dock villapriserna stått still i länet. Tierps kommun sticker däremot ut då villapriserna steg med 13 procent och genomsnittspriset för en villa är drygt 1,4 miljoner kronor. I Uppsala får man betala nästan 4 miljoner kronor för en genomsnittsvilla, i Knivsta 3,7 miljoner, i Håbo cirka 3 miljoner, i Enköping 2,7 miljoner kronor och i Östhammar 1,7 miljoner kronor.

– Det är ett ovanligt litet utbud av villor i kommunen i år, en situation vi inte riktigt varit i tidigare. Många villaägare är i nuläget inte beredda att sälja sin villa för att sedan köpa en nästan lika dyr bostadsrätt. Självklart påverkar också huvudstadens bostadsmarknad Uppsala. Inflyttande bostadsköpare från Stockholm har en annan prisbild och är mer vana bostadsköpare vilket bidrar till att priserna lätt rusar på vissa objekt, menar Jim Palmquist, VD på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket – 3 % + 14 %
Uppsala län + 3 % + 13 %
Uppsala kommun + 3 % + 11 %
Knivsta kommun + 5 % + 19 %
Enköping kommun + 2 % + 24 %
Håbo kommun + 8 % + 15 %
*Statistiken för Uppsala län baseras på försäljningen av 1173 bostadsrätter under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 10 %
Uppsala län ± 0 % + 11 %
Uppsala kommun ± 0 % + 11 %
Enköping kommun – 2 % + 3 %
Östhammar kommun + 5 % + 1 %
Håbo kommun – 3 % + 16 %
Tierp kommun + 13 % + 19 %

*Statistiken för Uppsala län baseras på försäljningen av 496 villor under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Jim Palmquist, VD på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala
Mail: Jim.uppsala@svenskfast.se
Mobil: 0708-24 78 29
www.svenskfast.se/uppsala

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.