Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadspriserna i Östergötland fortsätter att stiga kraftigt

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2015 09:47 CEST

Till skillnad från årets något kylslagna sommar är bostadsmarknaden i Östergötlands län glödande het. Priserna på bostadsrätter och villor steg under sommaren betydligt mer än i landet i stort. Under det senaste tre månaderna ökade priset på bostadsrätter i länet med hela 8 procent. Länets villor gick upp med 4 procent. Är man ute efter att köpa ett nytt boende i länet kostar en villa i genomsnitt 2,3 miljoner kronor och en bostadsrätt 1,3 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Sett till det senaste året är det främst i länets näst största kommun Norrköping som bostadsrättspriserna fått en rejäl skjuts. De steg med ofantliga 28 procent, eller dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Motala kommun ligger inte långt efter och redovisar en prisökning med 27 procent. I den största kommunen Linköping har priserna för bostadsrätter rusat uppåt med hela 11 procent bara under de senaste tre månaderna, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet där bostadsrätterna minskat med 3 procent. Genomsnittspriset för en bostadsrätt ligger nu på nästan 1,7 miljoner kronor i Linköping, 1,3 miljoner kronor i Norrköping och 550 000 kronor i Motala.

– Under sommaren har vi haft en extrem inflyttning av studenter vilket bidrar till ett ännu högre tryck på bostadsmarknaden. Många studenter är idag mer benägna att köpa en lägenheten att bo i under sin studietid än tidigare. Flyttar man från exempelvis Stockholm är man van vid en ännu högre prisbild och är därför beredd att lägga mer pengar på sitt boende. Vi haft rekordförsäljning i juli månad, vilket är ett tecken på den starka efterfrågan som faktiskt råder i kommunen, säger Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköpings kommun.

Även villapriserna fortsätter att stiga i länet och det senaste året har prisökningen varit 9 procent. Motala kommun sticker dock ut eftersom priserna minskat med 1 procent de senaste tre månaderna. Ser man till hela det senaste året har dock priserna i Motala stigit med 13 procent. Idag kostar en villa i Motala i genomsnitt 1,7 miljoner kronor. I Norrköping kostar en villa i genomsnitt 2,7 miljoner kronor och i Linköping drygt 3 miljoner kronor.

– Det råder en stor bostadsbrist i Norrköping, efterfrågan är helt enkelt betydligt större än utbudet. Vi kan även se att det är ett litet utbud av hyresrätter. Sedan har det byggts väldigt lite i Norrköping det senaste decenniet. Just nu har vi dock fler projekt med nyproduktion än någonsin och vi ser ett stort intresse för dessa bland våra kunder. Inför vår stora visningshelg om en vecka märker vi att det är ett stort intresse för både lägenheter och hus i Norrköping vilket är väldigt roligt, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköpings kommun.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket – 3 % + 14 %
Östergötlands län + 8 % + 20 %
Linköpings kommun + 11 % + 13 %
Norrköpings kommun + 1 % + 28 %
Motala kommun + 2 % + 27 %
*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 842 bostadsrätter under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 10 %
Östergötlands län + 4 % + 9 %
Linköpings kommun + 4 % + 10 %
Norrköpings kommun + 6 % + 10 %
Motala kommun – 1 % + 13 %
Finspång kommun + 4 % + 18 %
Mjölby kommun + 17 % + 14 %

*Statistiken för Östergötlands län baseras på försäljningen av 570 villor under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköpings kommun
Mail: frida.linkoping@svenskfast.se
Mobil: 0761-18 18 48
www.svenskfast.se/linkoping

Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköpings kommun
Mail: magnus.dahlgren@svenskfast.se
Mobil: 0709-28 58 81
www.svenskfast.se/norrkoping

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.