Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsrätterna i länet stiger kraftigt i pris – extrem prisutveckling i Oskarshamn

Pressmeddelande   •   Jul 14, 2015 11:28 CEST

I somriga Kalmar län fortsätter priserna på bostäder att stiga stadigt uppåt. Under det senaste kvartalet ökade bostadsrätterna i länet med hela 9 procent, en siffra som kan jämföras med riket i stort där priserna enbart ökat med 2 procent. Ser man till det gångna året är siffran också 9 procent och ligger under riksgenomsnittet på 14 procent. En kommun som sticker ut från mängden är Oskarshamn, där har priserna för bostadsrätter ökat med hela 27 procent det senaste året. Villapriserna i länet har en mer återhållsam utveckling. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Kalmar län är med Öland och sommarkommunerna Kalmar, Oskarshamn och Västervik en attraktiv region att bo i, speciellt under sommarhalvåret. Bara under det senaste kvartalet har priserna på bostadsrätterna stigit med hela 9 procent. Sett till det gångna året har bostadsrättspriserna i Kalmar kommun stigit i linje med riksgenomsnittet på 14 procent. En kommun som skiljer sig från mängden är Oskarshamn, där har bostadsrättspriserna ökat med 27 procent vilket är långt över riksgenomsnittet. Idag kostar en genomsnittlig bostadsrätt i kommunen knappt 600 000 kronor, vilket även gäller i Västerviks kommun. I Kalmar kommun är snittpriset drygt 1,2 miljoner.

– Prisutvecklingen som nu ses i Oskarshamn är en delvis en effekt av ett aktivt och väl fungerande näringslivsklimat. Men det är också ett tecken på att marknaden har vaknat till och insett att bostadsrätterna i Oskarshamn har legat relativt lågt i jämförelse med andra kommuner. Det står klart att bostadsrättspriserna i kommunen gått från en låg nivå till en mer rimlig prisnivå och de kommer att fortsätta stiga, säger Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Även länets villapriser har fortsatt uppåt, nämligen med 4 procent under det senaste året, varv 2 procent bara under de senaste 3 månaderna. Västervik är den kustkommun där prisuppgången den senaste tiden varit störst. Där har priserna bara de senaste tre månaderna stigit med hela 9 procent, samtidigt de i Kalmar och Oskarshamns kommun minskat något. Snittpriset för villor ligger nu på nästan 2,3 miljoner i Kalmar kommun, drygt 1,4 miljoner i Oskarshamn och nästan 1,6 miljoner i Västervik.

– Kalmar är ett otroligt vackert län och under försommaren ökar intresset inte bara för fritidshusen utan det påverkar även marknaden för permanenta boenden i regionen. Allt fler får under sina vistelser i området upp ögonen för potentialen i ett heltidsboende, säger Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 14 %
Kalmar län + 9 % + 9 %
Kalmar kommun + 7 % + 14 %
Oskarshamns kommun + 6 % + 27 %
Västerviks kommun + 7 % + 6 %
*Statistiken för Kalmar län baseras på försäljningen av 416 bostadsrätter under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2014 – juni 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 11 %
Kalmar län + 2 % + 4 %
Kalmar kommun – 2 % + 7 %
Oskarshamns kommun – 1 % + 3 %
Västerviks kommun + 9 % + 7 %
Mörbylånga kommun – 4 % – 3 %
Hultsfred kommun – 3 % – 5 %

*Statistiken för Kalmar län baseras på försäljningen av 492 villor under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2015 – juni 2015. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63
www.svenskfast.se/kalmar

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.