Följ Svensk Fastighetsförmedling

Centralt boende allt mer populärt i Umeå och Skellefteå

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2015 09:00 CEST

Priset på en bostadsrätt i Västerbottens län har stigit med hela 13 procent under den senaste tremånadersperioden och sett till hela året är ökningen 15 procent. Även villapriserna visar positiva siffror. Bara de senaste tre månaderna ökade priset för en villa med 5 procent och sett till det senaste året har priserna stigit med 13 procent. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Svensk Fastighetsförmedlings lokala mäklare analyserar prisutvecklingen i länet:
– Det är stor brist på bostäder i Umeå, vilket är den största förklaringen till prisökningarna. Framförallt är det bristen på hyresbostäder som gör att även studenter måste köpa sitt boende. Dessutom har kommunen växt och det är fler som flyttar upp söderifrån och är vana vid en högre prisbild. Främst är det i de centrala delarna av Umeå, i centrum och vid universitet, där prisökningen syns mest. Villapriserna har också stigit och det beror främst på det låga utbudet av villor i kommunen, menar Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

Bostadsrättspriserna i Skellefteå har haft en liten dipp under sommaren, men sedan början av augusti har marknaden tagit fart igen. Skellefteåborna är idag mer benägna att bo centralt, dels av bekvämlighetsskäl men även för att det i slutändan blir billigare. Bensinen blir allt dyrare och man vill undvika längre sträckor med bilen. De centrala områdena runt Skellefteå har därför börjat expandera och bostadspriserna även utanför innerstaden har ökat. Villapriserna i kommunen har den senaste tiden ökat vilket gjort att fler Skellefteåbor visat större intresse för nybygge, vilket vi tycker är mycket positivt, säger Fredrik Lindfors, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Skellefteå.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT

3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm)
Riket – 5 % + 12 % 32 611 kr
Västerbottens län + 13 % + 15 % 20 952 kr
Umeå kommun + 18 % + 19 % 25 764 kr
Skellefteå kommun ­– 5 % + 12 % 11 024 kr
Prisstatistik VILLA
3 månader 12 månader Medelpris
Riket + 1 % + 10 % 2 454 000 kr
Västerbottens län + 5 % + 13 % 1 926 000 kr
Umeå kommun ± 0 % + 12 % 2 893 000 kr
Skellefteå kommun + 4 % + 9 % 1 613 000 kr


Om statistiken
Priserna på bostadsrätter i Västerbottens län baseras på försäljningen av 418 bostadsrätter under juni 2015 – augusti 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2015 – maj 2015, tolvmånaderssiffran med juni 2014 – augusti 2014. Medelpriset per kvadratmeter är beräknat på överlåtelser gjorda under juni 2015 till och med augusti 2015.

Priserna på villor i Västerbottens län baseras på försäljningen av 274 villor under juni 2015 – augusti 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2015 – maj 2015, tolvmånaderssiffran med juni 2014 – augusti 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset för en villa är beräknat på överlåtelser gjorda under juni 2015 till och med augusti 2015. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå
Mail: jorgen.umea@svenskfast.se
Mobil: 070-374 82 25
www.svenskfast.se/umea

Fredrik Lindfors, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Skellefteå
Mail: fredrik.skelleftea@svenskfast.se
Mobil: 0706-87 98 89
www.svenskfast.se/skelleftea

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.