Följ Svensk Fastighetsförmedling

Extrem prisökning på bostadsrätter i Norrbotten

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2015 11:27 CEST

Till skillnad från den kyliga sommaren har bostadsmarknaden i Norrbottens län minst sagt varit het. Bara under de senaste tre månaderna ökade nämligen bostadsrättspriserna i länet med hela 13 procent. Detta att jämföra med riksgenomsnittet på minus 3 procent. Ser man till årssiffrorna så är det de stora kommunerna, Luleå och Boden, som visar de största prisökningarna. Även villapriserna stiger och under det senaste året har ökningen i länet varit hela 11 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Bodens kommun har priserna på bostadsrätter stigit ordentligt det senaste året. Idag är en bostadsrätt 30 procent dyrare i Boden än för ett år sedan och kostar nu i genomsnitt runt 605 000 kronor. I länets största kommun Luleå, har bostadsrättspriserna stigit med 21 procent och är med sitt genomsnittspris på 1,6 miljoner kronor den dyraste kommunen att köpa en bostadsrätt på i länet.

– Det är många som vill köpa en bostadsrätt idag. Tyvärr byggs det för lite och efterfrågan är därmed betydligt större än utbudet. Ökningen de senaste månaderna har mycket att göra med universitetet i Luleå. Många studenter flyttar till staden och med ett begränsat antal studentbostäder väljer många studenter istället att köpa en bostad under sin studietid. Den rejäla ökningen i Boden har dels att göra med att kommunen har gått från en relativt låg prisnivå till en mer normal, men också på att Boden bara ligger några mil från Luleå och universitetet, säger Daniel Johansson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå.

Under sommarmånaderna har villapriserna i länet legat stilla. I kommunerna Luleå och Boden har priserna minskat med 4 respektive 7 procent. I Piteå kommun steg däremot priserna med 5 procent. Sett till hela året kan man som boende i Norrbotten dock vara lugn, prisutvecklingen har följt riksgenomsnittet och villapriserna ökade med 11 procent det gångna året. Snittvillan kostar nu 2,4 miljoner i Luleå, 1,4 miljoner i Piteå och 1,2 miljoner i Boden.

– Det är många som vill köpa en villa, men det har blivit en inlåsning på marknaden. Allt fler bor väldigt länge i sin villa, speciellt pensionärer, och de villor som byggs är ofta redan påskrivna och klara. Det finns helt enkelt inget utbud av villor och då stiger priserna, menar Daniel Johansson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket – 3 % + 14 %
Norrbottens län + 13 % + 18 %
Luleå kommun + 5 % + 21 %
Boden kommun + 7 % > 30 %
*Statistiken för Norrbottens län baseras på försäljningen av 377 bostadsrätter under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 10 %
Norrbottens län ± 0 % + 11 %
Luleå kommun – 4 % + 13 %
Piteå kommun + 5 % + 9 %
Boden kommun – 7 % + 12 %

*Statistiken för Norrbottens län baseras på försäljningen av 372 villor under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Daniel Johansson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå
Mail:daniel.lulea@svenskfast.se
Mobil: 0701-101 40 71www.svenskfast.se/lulea

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.