Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Få vill betala mer för miljövänligare boende

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer kan endast 29 procent av svenskarna tänka sig att betala mer pengar för att få ett
miljövänligare boende. Att flytta för att bo miljövänligare är inte heller något som lockar.


Svensk Fastighetsförmedlings undersökning visar att nästan 90 procent kan tänka sig att göra insatser i sitt boende som gynnar klimatet, men man vill göra det i små steg.

Personerna i undersökningen har svarat att de helst vill byta till lågenergilampor, öka sin återvinning generellt, byta ut gamla vitvaror och spara på varmvattnet. Hela 82 procent kan tänka sig att byta till en miljövänligare uppvärmning hemma.

Det är dock väldigt få personer som kan tänka sig att betala extra för att få ett mer miljövänligt boende än sitt nuvarande, knappt en tredjedel har svarat ja på den frågan.

- Det är mycket positivt att många kan tänka sig att i många små steg hjälpa till och förbättra miljön. Att till exempel byta till miljövänligare uppvärmning är ofta positivt både för miljön och för den egna plånboken. Detta märks inte minst vid försäljningen av bostaden där vi ser att många köpare uppskattar nya miljövänliga uppvärmningssätt, säger Niclas Strahner, chef extern kommunikation på Svensk Fastighetsförmedling.

Endast 30 procent av de svarande kan tänka sig att flytta för miljöns skull och siffran ser likadana ut bland män och kvinnor och i alla ålderskategorier.

Mest hemkära är villaägarna. Endast 21 procent har svarat ja på frågan om de kan tänka sig att flytta för miljöns skull.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, chef extern information
Tfn: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se

Om Bobarometern

Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 2 567 respondenter. Hela Sverige är representerat. Fältperioden var den 12 december till den 31 december 2007.

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i DnB NOR-koncernen. Kedjan har idag cirka 1 000 medarbetare och finns representerat genom över 200 bobutiker i hela landet. Svensk
Fastighetsförmedling förmedlade drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter till ett försäljningsvärde av cirka 42 miljarder kronor under 2007. Läs mer på www.svenskfast.se

Ämnen

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige