Följ Svensk Fastighetsförmedling

Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden i Skåne

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 13:49 CEST

Priserna på bostadsmarknaden i Skåne fortsätter att öka. Under de senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i länet stigit med 7 procent, vilket kan jämföras med rikssiffran som ligger på en oförändrad nivå. Villorna i Skåne län har varken stigit eller minskat den senaste tremånadersperioden, men sett till det gångna året är priserna upp med 5 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Sett till hela regionen Malmö har prisutvecklingen på bostadsrätter varit stabilt uppåtgående. I stor-Malmö har priserna stigit med 6 procent de senaste tre månaderna och under det gångna året visar de på en 8-procentig ökning. I de mer centrala delarna av Malmö har prisutvecklingen på bostadsrätter de senaste tre månaderna varit lite mer blygsam och landar på 3 procent. Under den senaste 12-månadersperioden har priserna dock ökat med 6 procent.

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i centrala Malmö ligger dock fortfarande betydligt under rikssnittet: cirka 23 000 kronor per kvadratmeter. Detta kan jämföras med medelpriset i riket som ligger på närmare 31 000 kronor, centrala Göteborg på drygt 46 000 kronor eller centrala Stockholm på nästan 73 000 kronor.

Villapriserna i stor-Malmö visar på en marginell minskning med 1 procent de senaste tre månaderna, men har totalt sett gått upp med 4 procent under året som gått. Medelpriset för en villa i stor-Malmö ligger därmed på
2 911 000 kronor, vilket kan jämföras med medelpriset på riksvillan som landar på 2 544 000 kronor.

Mikael Ekman, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, tror dock att bostadspriserna lokalt kommer att fortsätta uppåt framöver:

– Malmös bostadsmarknad fortsätter att präglas av ett extremt lågt utbud. På Hemnet ligger det just nu ute hälften så många bostäder till försäljning som det var under samma period i Malmö förra året, vilket medför att kunderna har betydligt färre bostäder att välja mellan. Bostadsmarknaden var inte någon stor fråga under valet, så vi har inte heller märkt av någon oro på bostadsmarknaden i samband med regeringsskiftet. I kombination med den stora efterfrågan och det lilla utbudet kommer marknaden framöver med största sannolikhet att visa på en fortsatt stabil prisuppgång, säger Mikael Ekman.

Bostadsrättsrally i Helsingborg
I Helsingborgs kommun har prisutvecklingen på bostadsrätter varit betydligt mer påtaglig än i både Malmö och riket i stort. Här har priserna ökat med hela 18 procent, både under en, tre- och tolvmånadersperiod.

– Medan det rapporterats om extremt låga utbud på bostadsmarknaden i såväl Malmö som i resten av landet, har utbudet här i Helsingborg legat på en medelnivå. Anledningen till att vi ser en sådan kraftig prisökning på bostadsrätter i kommunen nu beror med största sannolikhet på att bostadsmarknaden här tidigare inte har följt samma prisökningar som i resten av landet. Det har blivit en eftersläpande effekt, där vi först nu märker av en markant höjning av priserna, säger, säger Michael Lindskog, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Helsingborg.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+/– 0 %

+ 6 %

Skåne län

+ 7 %

+ 6 %

Stor-Malmö

+ 6 %

+ 8 %

Centrala Malmö

+ 3 %

+ 6 %

Helsingborg

+ 18 %

+ 18 %

*Statistiken för Skåne län baseras på försäljningen av 2 252 bostadsrätter under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+ 1 %

+ 7 %

Skåne län

+/– 0 %

+ 5 %

Stor-Malmö

– 1 %

+ 4 %

Helsingborg

+ 2 %

+ 3 %

*Statistiken för Skåne län baseras på försäljningen av 1 325 villor juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.  Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).


För ytterligare information, kontakta:
Mikael Ekman, fastighetsmäklare i Malmö/Limhamn/Lomma
Mail: mikael.ekman@svenskfast.se
Mobil: 0708-16 26 01

Michael Lindskog, franchisetagare och fastighetsmäklare i Helsingborg
Mail: michael.helsingborg@svenskfast.se
Telefon: 042-38 30 42

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.