Följ Svensk Fastighetsförmedling

Högtryck på Dalarnas bostadsmarknad

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2015 10:39 CEST

Under det senaste året har priserna på länets bostäder stigit kraftigt och det är framförallt bostadsrätterna som rusar. Priset på en bostadsrätt är idag 28 procent högre än under samma period förra året. Villorna har i sin tur stigit med mer normala 9 procent. Sommarmånaderna tycks ha gett bostadsrättsmarknaden en extra knuff och under den senaste tremånadersperioden har priserna stigit med hela 8 procent, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet som ligger på minus 3 procent. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Sommaren har inte kantats av speciellt många högtryck, men i länets två största kommuner har bostadsmarknaden däremot varit väldigt het. I Borlänge har priserna på bostadsrätter stigit med hela 25 procent under det senaste året. Ökningen är ännu större i Faluns kommun, där bostadsrättspriserna ökat med så mycket som 30 procent. Priserna på bostadsrätter har därmed stigit rejält jämfört med riksgenomsnittet på 14 procent. Genomsnittspriset per kvadratmeter bostadsrätt är i Falun nu 18 800 kronor och i Borlänge 12 800 kronor.

– Historiskt sett har bostadsrätter varit väldigt lågt värderade specifikt i Borlänge, men också i flera andra kommuner i Dalarna. Under de senaste 5-6 åren har vi haft den starkaste prisökningen i landet i Borlänge till exempel. Säljarna har generellt höga förväntningar på slutpriset och utbudet är fortfarande relativt lågt, samtidigt som efterfrågan på bostadsrätter är hög. Därför är jag inte förvånad över att priserna har gått upp så mycket i Dalarna på extremt kort tid, säger Niklas Sandberg, fastighetsmäklare, ägare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge.

Villapriserna i länet har inte stigit lika kraftigt som bostadsrätterna. Under det senaste kvartalet har priserna ökat med 3 procent. I genomsnitt är priset för en villa i länet cirka 1,6 miljoner kronor. I Ludvika har villapriserna ökat med hela 15 procent under det senaste året, samtidigt som priserna för bostadsrätter minskat med 7 procent. Gagnef och Borlänge bryter av prisuppgången för villorna, där har priserna sjunkit med 9 respektive 3 procent under de senaste tre månaderna. I Falun har villapriserna däremot ökat med 8 procent och i Smedjebacken med 7 procent. Snittpriset på en villa är nu drygt 1,2 miljoner i Falun, drygt 800 000 i Borlänge och knappt 500 000 i Ludvika.

¬– Anledningen till att priserna på bostadsrätter i Falun ökat mer än villapriserna beror delvis på att det byggs fler villor och radhus i Falun än bostadsrätter. Det innebär att utbudet är lägre, samtidigt som många av våra kunder efterfrågar lägenheter. Det är svårt att få tag på hyresrätter och många bestämmer sig för att köpa en bostadsrätt istället. Kommunen är offensiv och det finns en god framtidstro på bostadsmarknaden, menar Jonas Sjöström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Falun.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket – 3 % + 14 %
Dalarnas län + 8 % + 28 %
Faluns kommun + 10 % + 30 %
Borlänge kommun + 10 % + 25 %
Ludvika kommun + 1 % – 7 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 331 bostadsrätter under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 10 %
Dalarnas län + 3 % + 9 %
Gagnefs kommun – 9 % ± 0 %
Smedjebackens kommun + 7 % + 1 %
Faluns kommun + 8 % + 12 %
Borlänge kommun – 3 % + 8 %
Ludvika kommun + 10 % + 15 %

*Statistiken för Dalarnas län baseras på försäljningen av 502 villor under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Niklas Sandberg, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Borlänge
Mail: niklas.borlange@svenskfast.se
Mobil: 0702-75 54 43www.svenskfast.se/borlange

Jonas Sjöström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Falun
Mail: jonas.falun@svenskfast.se
Mobil: 070-279 80 10www.svenskfast.se/falun
Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.