Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priserna på bostadsrätter i Gävleborg fortsätter att slå rekord

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2015 14:35 CEST

Bostadsmarknaden i Gävleborgs län fortsätter visa på extrema prisuppgångar. Bara sett till den senaste tremånadersperioden har priserna på länets bostadsrätter stigit med hela 13 procent och villorna med 7 procent. Även sett till det senaste året visar bostadspriserna i länet på extrema förändringar då priset på bostadsrätter stigit med nästan en tredjedel, 31 procent, och på villor med mer blygsamma, men likväl höga, 12 procent. Det visar nya siffor från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I länets största kommun Gävle fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga ordentligt. Den senaste tolvmånadersperioden har ökningen varit hela 24 procent. I Sandviken kommun är ökningen under samma period 17 procent. Priserna i Hudiksvall har däremot stigit med över 30 procent det gångna året. I Gävle får man nu betala nästan 17 800 kronor per kvadratmeter.

Även villapriserna har stigit rejält det gångna året och i Gävle kommun har ökningen varit hela 23 procent. I Bollnäs har priserna ökat med 14 procent, i Sandviken med 10 procent och i Hudiksvall med 8 procent. En genomsnittlig villa i Gävle kostar idag nästan 2,5 miljoner kronor. I Sandviken och Hudiksvall får man betala mellan 1,3 och 1,4 miljoner kronor för en villa.

– I Gävle har vi just nu en enormt stark marknad både på bostadsrätts- och villasidan. Det extremt låga ränteläget gör att det inte längre är lika attraktivt att bo i en hyresrätt då hyrorna in sjunkit i samma takt. Samtidigt ska man komma ihåg att även om ökningen i procent är stor så blir det i slutändan inte lika stora summor i kronor och ören som i storstäderna. Jag tror att priserna kommer att fortsätta upp ett tag till men kanske i ett lugnare tempo, säger Jonas Östblom, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 13 %
Gävleborgs län + 13 % + 31 %
Gävle kommun + 5 % + 24 %
Sandviken kommun + 1 % + 17 %
Hudiksvall kommun – 6 % > 30 %
*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 477 bostadsrätter under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Gävleborgs län + 7 % + 12 %
Gävle kommun + 7 % + 23 %
Sandviken kommun + 7 % + 10 %
Bollnäs kommun + 7 % + 14 %
Hudiksvall kommun + 19 % + 8 %

*Statistiken för Gävleborgs län baseras på försäljningen av 442 villor under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Jonas Östblom, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: jonas.gavle@svenskfast.se
Mobil: 070-601 94 34

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.