Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priserna på bostadsrätter i Västra Götaland fortsätter att slå rekord

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2015 15:10 CEST

Priserna på bostäder fortsätter att stiga rejält i länet. Det senaste året har priserna ökat med 18 procent på bostadsrätter och 11 procent på villor. Bara under den senaste tremånadersperioden har priserna på länets bostadsrätter stigit med hela 11 procent och på villorna har ökningen varit 5 procent. Det betyder att bostadsrätterna i Västra Götaland stigit betydligt mer i pris än riksgenomsnittet, medan villapriserna följer uppgången i landet i stort, enligt nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I länets största kommun Göteborg fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga ordentligt. Den senaste tolvmånadersperioden har ökningen varit hela 21 procent. I Mölndal har priserna stigit med 26 procent under perioden och likaså i Borås. Kommunerna Ale, Lerum och Skövde visar till och med prisökningar på över 30 procent. I centrala Göteborg får man nu betala 53 200 kronor per kvadratmeter. Genomsnittet i länet är betydligt lägre med cirka 30 300 kronor per kvadratmeter.

– Just nu har vi en enorm prisutveckling i Göteborgsområdet och bostadsrätterna kommer att fortsätta att stiga. Utbudet har dock ökat något de senaste veckorna, även om det fortfarande är väldigt lågt. I och med att utbudet varit så extremt lågt innebär den lilla ökningen att de mest extrema budgivningarna blir något färre. Jag upplever att man nu kan se lite mer eftertänksamhet bland köparna innan de lägger sina bud, säger Jonas Keide, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Centrum.

Även priset på länets villor fortsätter att stiga, om än inte i samma takt som bostadsrätterna. Det senaste året är ökningen allra störst i Lidköping kommun, 20 procent, samt Trollhättan och Härryda kommun med 19 procent vardera. Bland de större kommunerna är det Mölndal som ökat mest, 18 procent, medan priserna i Göteborgs kommun stigit med 13 procent. Idag får man i genomsnitt betala cirka 4,8 miljoner kronor för en villa i Göteborgs kommun, i Partille 4,3 miljoner, i Mölndal 4,2 miljoner och i Kungälv 3,4 miljoner, medan det i exempelvis Borås räcker det med cirka 2,2 miljoner kronor. I riket är genomsnittspriset för en villa cirka 2,8 miljoner kronor.

– Hotet om ett amorteringskrav påverkade göteborgsmarknaden en hel del. Många ville genomföra sitt bostadsbyte innan de föreslagna ändringarna och det eldade på den redan heta marknaden. Sedan förslaget lades på is har prisökningarna fortsatt i en mer normal takt, även om de på många ställen är betydligt högre än genomsnittet. Hela göteborgsregionen har en hög inflyttningstakt och i kombination med den rådande bostadsbristen bidrar det till stigande priser, säger Anders Lundgren, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 13 %
Västra Götalands län + 11 % + 18 %
Göteborg kommun + 9 % + 21 %
Härryda kommun – 1 % + 7 %
Partille kommun + 8 % + 21 %
Ale kommun + 1 % > 30 %
Lerum kommun + 16 % > 30 %
Mölndal kommun + 9 % + 26 %
Kungälv kommun + 25 % + 27 %
Uddevalla kommun – 6 % + 3 %
Vänersborg kommun – 17 % + 3 %
Trollhättan kommun + 9 % + 23 %
Alingsås kommun + 12 % + 15 %
Borås kommun + 6 % + 26 %
Mariestad kommun + 19 % + 17 %
Lidköping kommun + 9 % + 22 %
Skövde kommun + 8 % > 30 %
*Statistiken för Västra Götalands län baseras på försäljningen av 4 081 bostadsrätter under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Västra Götalands län + 5 % + 11 %
Göteborg kommun + 4 % + 13 %
Härryda kommun + 8 % + 19 %
Partille kommun + 6 % + 16 %
Ale kommun + 4 % + 12 %
Lerum kommun + 10 % + 13 %
Mölndal kommun + 9 % + 18 %
Kungälv kommun + 3 % + 13 %
Uddevalla kommun + 4 % + 13 %
Vänersborg kommun + 5 % + 14 %
Trollhättan kommun + 1 % + 19 %
Alingsås kommun + 3 % + 6 %
Borås kommun + 5 % + 7 %
Mariestad kommun + 13 % + 3 %
Lidköping kommun + 6 % + 20 %
Skövde kommun + 12 % + 9 %

*Statistiken för Västra Götalands län baseras på försäljningen av 2 371 villor under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:

Jonas Keide, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg Centrum
Mail: jonas.keide@svenskfast.se
Mobil: 0762-81 71 11

Anders Lundgren, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal
Mail: anders.molndal@svenskfast.se
Mobil: 0709-62 91 65

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.