Följ Svensk Fastighetsförmedling

Priset på bostadsrätter ökar mest i landet – Fortsatt högtryck i Västernorrland

Pressmeddelande   •   Jul 14, 2015 11:40 CEST

Även om sommarvädret växlar så råder det i alla fall högtryck på bostadsmarknaden i länet. Bostadsrätterna i Västernorrland har nämligen gått upp med otroliga 38 procent bara under de senaste tre månaderna. Det gångna året har priserna totalt stigit med 49 procent. Det är överlägset högst i hela landet. Även villorna har gått upp, om än något mindre. De har ökat med 8 procent det senaste kvartalet och 7 procent över helåret. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I länets alla större kommuner, Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik, har priserna på bostadsrätter stigit dramatiskt det gångna året. Samtliga visar ökningar på över 30 procent. Genomsnittspriset för en genomsnittlig bostadsrätt i Härnösand ligger nu på cirka 320 000, i Sundsvall 920 000 och i Örnsköldsvik nästan 1,6 miljoner kronor.

– Prisökningen i länet beror förstås på många olika faktorer. I Sundsvall har priserna gått upp mycket på grund av en stor bostadsbrist samt det gynnsamma ränteläget. Det är nu väldigt många som vill köpa innan visning för att slippa konkurrensen som en budgivning innebär, även om priserna då kan bli något högre. Inget tyder egentligen på att prisutvecklingen ska stanna av. Det är naturligt att det blir lite mindre rörlighet på marknaden under semestern, men farten stiger igen så snart vi kommer in i augusti, säger Margareta Österholm, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall.

Även villapriserna har ökat rejält det senaste kvartalet. I riket är den genomsnittliga ökningen 4 procent vilket överträffas med råge i Västernorrland, eftersom länets villor ökat med 8 procent. Sett till helåret är det däremot bara Sundsvall som matchar rikssiffrorna med en ökning på 13 procent. Härnösands och Örnsköldsviks villapriser backar med 1 respektive 2 procent. En genomsnittsvilla kostar idag cirka 1,1 miljoner i både Härnösand och Örnsköldsvik och nästan 2 miljoner kronor i Sundsvall.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 14 %
Västernorrlands län + 38 % + 49 %
Härnösands kommun – 2 % > 30 %
Sundsvalls kommun + 18 % > 30 %
Örnsköldsviks kommun > 30 % > 30 %
*Statistiken för Västernorrlands län baseras på försäljningen av 448 bostadsrätter under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2014 – juni 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 4 % + 11 %
Västernorrlands län + 8 % + 7 %
Härnösands kommun + 3 % – 1 %
Sundsvalls kommun + 5 % + 13 %
Örnsköldsviks kommun + 6 % – 2 %

*Statistiken för Västernorrlands län baseras på försäljningen av 391 villor under april 2015 – juni 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse medjanuari 2015 – mars 2015, tolvmånaderssiffran med april 2014 – juni 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Margareta Österholm, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Sundsvall
Mail: margareta.osterholm@svenskfast.se
Mobil: 0708-43 26 80
www.svenskfast.se/sundsvall

Ulf Göransson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örnsköldsvik
Mail: ulf.goransson@svenskfast.se
Mobil: 0705-16 30 05
www.svenskfast.se/ornskoldsvik

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.