Följ Svensk Fastighetsförmedling

Rejäla prisökningar på bostäder i Södermanland

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2015 15:06 CEST

Bostadsmarknaden i länet fortsätter att vara glödhet. Under det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med hela 22 procent och på villor med 14 procent. Det är klart över riksgenomsnittet på 13 respektive 11 procent. Sett till den gångna tremånadersperioden är ökningen på bostadsrätter mer blygsam, upp till 2 procent, medan villorna fortsätter starkt och ökade med 6 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I länets största kommun Nyköping har priserna på bostadsrätter det senaste kvartalet däremot sjunkit med hela 10 procent. Men sett till det gångna året har priserna fortfarande stigit med 14 procent i kommunen. I Eskilstuna pekar kurvan spikrakt uppåt och där har priserna stigit med hela 25 procent den senaste tolvmånadersperioden.

– Vi har sett tendenser till rejäla prisökningar länge och nu har det verkligen slagit till. Köparna är väldigt starka och tempot på marknaden är otroligt högt. En förklaring är den svåra bostadsbristen som råder och det gör förstås att priserna stiger, man måste ju ha någonstans att bo. En annan förklaring är givetvis det gynnsamma ränteläget, det ger köparna mer ekonomiskt utrymme. Det har även på senare tid blivit lättare att pendla till Stockholm och många väljer därför att flytta tillbaka till Eskilstuna, säger Yvonne Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Eskilstuna.

Även villapriserna fortsätter uppåt i länet. I Nyköpings kommun har de under det senaste året stigit med 6 procent, i Eskilstuna har de stigit med 18 procent och i Katrineholms kommun med 12 procent. I och med den senaste tidens prisförändringar är det nu dyrast i Eskilstuna, där kostar en genomsnittsvilla 2,5 miljoner kronor. I Nyköping går en villa loss på drygt 2,4 miljoner och i Katrineholm räcker det med 1,7 miljoner. I riket är genomsnittspriset för en villa cirka 2,8 miljoner kronor.

– Trots statistiken har vi inte upplevt att priserna gått ned på begagnade lägenheter, snarare tvärtom. Förklaringen är troligen att det inte sålts lika många nyproducerade bostadsrätter under perioden vilket givetvis påverkar statistiken. Det har länge varit stor brist på bostäder till salu. I kombination med en hög efterfrågan och låga räntor har det fått priserna på bostadsrätter att stiga med 14 procent de senaste tolv månaderna, säger Johan Izos, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 13 %
Södermanlands län + 2 % + 22 %
Nyköpings kommun – 10 % + 14 %
Eskilstuna kommun + 3 % + 25 %
Katrineholms kommun + 2 % + 18 %
*Statistiken för Södermanlands län baseras på försäljningen av 633 bostadsrätter under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Södermanlands län + 6 % + 14 %
Nyköpings kommun + 6 % + 6 %
Eskilstuna kommun + 5 % + 18 %
Katrineholms kommun + 14 % + 12 %

*Statistiken för Södermanlands län baseras på försäljningen av 505 villor under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Johan Isoz, franchisetagare och fastighetsmäklare i Nyköping
Mail: johan.nykoping@svenskfast.se
Mobil: 0705-75 79 02

Yvonne Eklund, franchisetagare och fastighetsmäklare i Eskilstuna
Mail: yvonne.eskilstuna@svenskfast.se
Mobil: 0709-54 02 06

Andreas Malmsten, franchisetagare och fastighetsmäklare i Katrineholm
Mail: andreas.malmsten@svenskfast.se
Mobil: 0708-28 24 85

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.