Följ Svensk Fastighetsförmedling

Rekordhög prisökning på bostadsrätter i Kronobergs län

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2015 11:59 CEST

Sommaren har varit riktigt kylig, men på bostadsmarknaden i Kronobergs län har det varit konstant högtryck. Priserna på bostadsrätter har nämligen ökat med 30 procent under det gångna året och bara under de senaste tre månaderna har de stigit med hela 16 procent. Villapriserna i länet har ökat med 9 procent under året som gått och 2 procent det senaste kvartalet. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Prisökningen innebär att bostadsrättspriserna i Kronobergs län det senaste året har stigit mer än det dubbelt så mycket som riksgenomsnittet vilket ligger på 14 procent. I länets största kommun Växjö har priserna på bostadsrätter stigit med 18 procent under det senaste året. Idag kostar en genomsnittlig bostadsrätt i kommunen ungefär 1,6 miljoner kronor.

– Prisökningen kan främst förklaras av den expansiva fas som Växjö befinner sig i för tillfället. Både Växjös näringsliv och Linnéuniversitet har växt och är på stark framfart. En annan orsak är att många nyproducerade bostadsrätter, som byggdes för några år sedan, nu kommer ut på marknaden och de har ett väsentligt högre andrahandsvärde än det äldre beståndet, säger Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisökningen för villor i Kronobergs län har, jämfört med prisökningen på bostadsrätter i länet, varit mer blygsam. Under de senaste tre månaderna har villapriserna ökat med 2 procent, vilket är samma ökning som genomsnittspriserna i hela landet och under det senaste året med 9 procent. Priserna för villor i Växjö har ökat med 10 procent under den senaste tolvmånadersperioden, trots en minskning med 2 procent det senaste kvartalet. I Ljungby har priserna stigit med 9 procent under det senaste året, varav 1 procent under det senaste kvartalet. Snittvillan i Växjö kostar nu drygt 2,4 miljoner och i Ljungby knappt 1,3 miljoner.

– Anledningen till att vi inte ser samma prisökning för villor beror helt enkelt på en mindre omsättning bland villorna. Historiskt sett har bostadsrätterna varit en aning undervärderade, vilket gör att det finns ett större utrymme för större prisökning där. Näringslivet och utbildningsmöjligheterna i Växjö har bidragit till en hög inflyttning och som nyinflyttad vill man ofta börja i en bostadsrätt innan man så småningom flyttar vidare till en villa. Det har blivit en storstadsmentalitet i Växjö. Tidigare var det en vanlig residensstad, nu är det en het residensstad, säger Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket – 3 % + 14 %
Kronobergs län + 16 % + 30 %
Växjö kommun + 4 % + 18 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 176 bostadsrätter under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 2 % + 10 %
Kronobergs län + 2 % + 9 %
Växjö kommun – 2 % + 10 %
Ljungby kommun + 1 % + 9 %

*Statistiken för Kronobergs län baseras på försäljningen av 213 villor under maj 2015 – juli 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2015 – april 2015, tolvmånaderssiffran med maj 2014 – juli 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling
Mail: hakan.kalmar@svenskfast.se
Mobil: 0705-49 49 63
www.svenskfast.se/vaxjo

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.