Följ Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling i unikt pilotprojekt: Nu genomförs Sveriges första fastighetsöverlåtelse med blockkedjeteknik

Pressmeddelande   •   Jun 11, 2018 14:00 CEST

I dag presenteras den tredje fasen av Sveriges mest omtalade blockkedjeprojekt som Svensk Fastighetsförmedling är en del av. För första gången någonsin har en digital fastighetsöverlåtelse testats i Sverige. Men hur mogen är egentligen bostadsmarknaden för blockkedjeteknik? Enligt en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling är kunskapen kring den nya tekniken mycket låg. Åtta av tio känner inte till den, men trots det är många övertygade om att den kommer användas vid bostadsaffärer i framtiden.

Blockkedjeteknik, eller blockchain, har blivit ett riktigt buzzword under 2018 och tekniken har stor potential att förändra och förenkla dagens bostadsaffärer. 82 procent av svenskarna vet dock inte vad blockkedjeteknik är och vad det faktiskt innebär. Dessutom har två tredjedelar inte ens hört talas om begreppet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Svensk Fastighetsförmedling har tagit fram. Endast fyra procent anser att de vet exakt vad den nya tekniken innebär och män har i större utsträckning kunskap kring den.

Samtidigt är det många som tror att blockkedjeteknik kommer bli användbart vid bostadsaffärer i framtiden. Det uppger så många som 57 procent efter att de fått information om tekniken. En blockkedja vid en bostadsaffär blir en decentraliserad och digital loggbok över händelser där varje förändring är tidsstämplad. En köpare av en bostad kommer därmed kunna skriva på bostadskontrakt över internet, oavsett var hen befinner sig. Medan såväl banken som säljaren och mäklaren kan verifiera signaturens autenticitet. En av tio säger dock att de inte alls litar på tekniken och sex procent tycker att det verkar allt för komplicerat.

– Vi är mycket stolta över att vi nu kan titulera oss som det första mäklarföretaget i Sverige att förmedla en fastighet helt digitalt med hjälp av blockkedjeteknik. Vi ser enorm potential med detta tekniska område som kan bidra till såväl ökad transparens som trygghet och förenkling i de processer vi är vana vid under en bostadsaffär. Vår undersökning visar också att svenskarna, trots låg kunskap kring tekniken, är mogna och öppna för en nytänkande lösning som effektiviserar bostadsförsäljningar och hantering av lagfarter, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Lansering av fas tre
Den tredje fasen med fastighetsöverlåtelsen presenteras i dag under ett seminarium på Epicenter i Stockholm. Denna fas har bestått av att bygga en användbar teknik för alla inblandade, sätta upp noder hos flera av de medverkande organisationerna samt klargöra förutsättningarna och ta fram förslag på frågor kring styrning och juridik. Projektgruppen för blockkedjeprojektet består av Lantmäteriet, Skatteverket, Telia, SBAB, Landshypotek Bank, Evry, ChromaWay, Kairos Future och Svensk Fastighetsförmedling.

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
Facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd från den 31 maj till den 4 juni 2018 i form av en webbenkät via undersöknings-företaget Kantar Sifo. 1 000 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.

Bilaga
1. Vet du vad blockkedjeteknik (blockchain) är?

Totalt Män Kvinnor
Ja, jag vet exakt vad det är 4 % 7 % 2 %
Ja, jag vet ungefär vad det är 13 % 18 % 8 %
Nej, men jag har hört talas om det 16 % 17 % 15 %
Nej, inte alls 66 % 58 % 75 %

Inför fråga 2 fick respondenterna information om blockkedjeteknik och hur det kan användas vid bostadsaffärer.

2. Tror du att blockkedjeteknik kommer att bli vanligt vid bostadsaffärer i framtiden? 

Totalt Män Kvinnor
Ja, definitivt 17 % 16 % 18 %
Ja, till viss del 40 % 40 % 40 %
Kanske, men förstår inte hur tekniken fungerar 27 % 26 % 29 %
Nej, det är för tekniskt komplicerat 6 % 6 % 5 %
Nej, jag litar inte alls på tekniken 10 % 12 % 9 %

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67,6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.