Följ Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedlings årskrönika: Stadig prisutveckling på bostäder i Blekinge under 2017

Pressmeddelande   •   Jan 30, 2018 13:00 CET

År 2017 bjöd på både toppar och dalar på Sveriges bostadsmarknad. I Blekinge län fortsatte bostadspriserna dock stadigt att stiga. Prisökningen på länets bostadsrätter landade på 7 procent för året och på villor landade ökningen på så mycket som 11 procent. Villapriserna steg mest i Karlskrona, det var också den fjärde högsta prisökningen bland samtliga kommuner i Sverige. Medelpriset för en villa i länet ligger nu på drygt 1,8 miljoner kronor. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats i Blekinge län under 2017. Endast kommuner med över 50 försäljningar ingår i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Under året som gått har bostadspriserna i Blekinge fortsatt att stiga. Karlskrona toppar listan med högst prisökningar på både bostadsrätter och villor. Priset per kvadratmeter bostadsrätt ligger nu i snitt på 26 117 kronor och medelpriset för en villa i länet är drygt 2,6 miljoner kronor.

– Vi har sett stabila prisökningar i Blekinge det senaste året. Det beror till viss del på att länet inte haft lika kraftiga prisökningar som i andra delar av landet under det senaste decenniet. Här har priserna istället utvecklats i en stadigare takt och bopriserna har fortsatt öka när det på andra håll börjat stagnera. Det har i sin tur skapat en stark optimism för framtiden, både på bostadsmarknaden och inom näringslivet. Flera nyproduktionsprojekt har också startats vilket bidragit till den starka prisutvecklingen, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona.

– Vi ser mycket positivt på framtiden. När amorteringskravet träder i kraft kan bostadsmarknaden eventuellt få en liten dipp. Mycket beroende på hur media kommer välja att rapportera kring det. På längre sikt tror vi dock på fortsatta prisuppgångar, men i ett lugnare tempo än tidigare, säger Håkan Hellström, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona.

Så har priserna förändrats på bostäder i Blekinge län under 2017:

Kommun Kvadratmeterpris - bostadsrätter Prisökning -bostadsrätter Medelpris - villor Prisökning - villor
Riket 38 160 kr – 2% 3 048 000 kr + 5 %
Blekinge län 17 855 kr + 7 % 1 835 000 kr + 11 %
Karlskrona kommun 26 117 kr + 21 % 2 635 000 kr + 17 %
Ronneby kommun - - 1 299 000 kr + 7 %
Karlshamns kommun - - 1 766 000 kr + 13 %

* Kvadratmeterpris för bostadsrätter och medelpris för villor är genomsnittspriser och är beräknat på överlåtelser gjorda under perioden januari 2017 – december 2017.

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor i Blekinge län gjorda under januari 2017 – december 2017. Endast kommuner med över 50 försäljningar är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

För ytterligare information, kontakta:
Håkan Hellström, franchisetagare och fastighetsmäklare i Karlskrona
Mail: hakan.hellstrom@svenskfast.se
Mobil: 070-549 49 63

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Bifogade filer

PDF-dokument