Följ Svensk Fastighetsförmedling

Villapriserna i Västerbotten stiger mest i landet

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 13:52 CEST

Bostadsmarknaden i Västerbotten är på ordentlig uppgång. Det senaste året har priserna på bostadsrätter i länet stigit med hela 18 procent. Även de senaste tre månaderna visar höga siffror, med totala ökningar på 15 procent. Tittar man på villapriserna i länet har även de stigit. Under en tolvmånadersperiod landar dessa på plus 13 procent och de senaste tre månaderna på 3 procent. Siffrorna betyder att Västerbotten det senaste året har haft den största prisökningen på villor bland alla landets län och att man ligger på en sjätteplats när det kommer till ökningstakt på bostadsrättspriser. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i Västerbottens största kommun Umeå har prisuppgången varit markant. Under det gångna året har priserna på bostadsrätter gått upp med hela 20 procent, vilket är snäppet över länets totala uppgång. Sett till den senaste tremånadersperioden landar siffrorna på 11 procent. Villamarknaden i Umeå bjuder också den på plussiffror. Ser man till de senaste tolv månaderna har prisutvecklingen gått stadigt uppåt och landar på 12 procent.

– Statistiken speglar den känsla vi haft, att bostadspriserna har gått upp kraftigt på sistone. Jag tror att ökningen beror på flera olika faktorer. För det första råder det bostadsbrist i Umeå, då det inte byggts tillräckligt mycket de senaste åren. För det andra har inflyttningen varit hög. De som flyttar hit är dessutom ofta från Stockholm och andra större städer. De är helt enkelt vana vid en annan prisbild och beredda att betala mer för sitt boende även när de flyttar till Umeå. Men den i särklass främsta anledningen är att det helt enkelt är billigare att köpa än att hyra sin bostad. Min prognos är att priserna kommer att fortsätta stiga, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+/– 0 %

+ 6 %

Västerbottens län

+ 15 %

+ 18 %

Umeå kommun

+ 11 %

+ 20 %

*Statistiken för Västerbottens län baseras på försäljningen av 295 bostadsrätter under juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader

Prisutveckling 12 månader

Riket

+ 1 %

+ 7 %

Västerbottens län

+ 3 %

+ 13 %

Umeå kommun

+/– 0 %

+ 12 %

*Statistiken för Västerbottens län baseras på försäljningen av 200 villor juli 2014 – september 2014. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2014 – juni 2014, tolvmånaderssiffran med juli 2013 – september 2013. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

För ytterligare information, kontakta:
Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare och franchisetagare i Umeå
Mail: jorgen.umea@svenskfast.se
Mobil: 070-374 82 25

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.