Följ Svensk Fastighetsförmedling

Årsresumé av bostadsmarknadsåret 2018: Sandviken ökade mest i landet

Pressmeddelande   •   Jan 14, 2019 13:05 CET

Året som gått har präglats av såväl ett osäkert politiskt läge som nya krav på amortering. Detta till trots har prisutvecklingen på bostäder sett positiv ut i Gävleborg under större delen av 2018. Sandviken är den kommun i Gävleborg och även i riket där priserna på bostadsrätter stigit allra mest, med hela 37 procent. På villasidan är det istället Söderhamn som toppar listan med en ökning på 9 procent. Det visar en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling som sammanställt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats i Gävleborg under 2018. Endast kommuner med över 50 försäljningar ingår i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Trots att tempot på bostadsmarknaden saktade in i slutet av 2017 fortsatte bostadspriserna att öka på sina håll i Gävleborg. I Sandviken ökade priserna på bostadsrätter med så mycket som 37 procent under föregående år. Det är inte bara störst ökning i Gävleborg, utan sett till hela landet. Även Söderhamn hade en stor ökning under 2018, med 14 procent.

Söderhamn är inte bara i topp gällande bostadsrätter. Prisutvecklingen på villor låg också över genomsnittet i Sverige. Prisökningen på villor i kustkommunen var under föregående år 9 procent. Därefter följer Hudiksvall och Gävle kommun med 4 respektive 3 procents ökning. Endast Bollnäs backade sett till villapriserna.

– De senaste åren har Sandviken haft ett positivt flyttnetto och vi ser hur det har fortsatt även under 2018.Vi kommer historiskt från ett lågt prisläge och vi ser att fler vill äga sitt boende, dels av ekonomiska skäl då det har varit ett billigare alternativ sett till boendekostnaderna att köpa istället för att hyra. Men främst beror den senaste stora prisökningen i Sandviken på försäljningar av nyproduktion som dragit upp snittpriset, bortsett från nyproduktionsförsäljningen ligger vi nog närmare 10 procent, säger Per Bonnevier, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sandviken.

– Gävle klarade den någorlunda tuffa perioden under hösten 2017 väl. Det vi framförallt ser är längre försäljningsprocesser, vilket är en sund utveckling. Här i området är det objekt framför rådande marknadsläge som är avgörande för priset. Under året har vi nosat på rekordpriser på sina håll medan mindre bostadsrätter blivit något billigare. Det beror framförallt på de många hinder som finns för unga att köpa sin första bostad, säger Linus Lindqvist, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

För ytterligare information, kontakta:
Per Bonnevier, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Sandviken
Mail: per.sandviken@svenskfast.se
Mobil: 070-335 76 01
www.svenskfast.se/sandviken

Linus Lindqvist, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle
Mail: linus.gavle@svenskfast.se
Mobil: 0702-14 36 95
www.svenskfast.se/gavle

Följ oss gärna på: www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under januari 2018 – december 2018. Endast kommuner med över 50 försäljningar är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

Bilaga
Så har priserna förändrats på bostadsrätter under 2018, kommun för kommun.

Kommun Kvadratmeterpris Prisökning
Riket 38 058 kr ± 0 %
Gävleborgs län 17 547 kr – 1 %
Kommun
Gävle 21 355 kr – 2 %
Hudiksvall 13 684 kr – 5 %
Sandviken 14 547 kr + 37 %
Söderhamn 9 183 kr + 14 %
Så har priserna förändrats på villor under 2018, kommun för kommun.
Kommun Medelpris Prisökning
Riket 3 083 000 kr ± 0 %
Gävleborgs län 1 749 000 kr + 1 %
Kommun
Bollnäs 1 158 000 kr – 1 %
Gävle 2 822 001 kr + 3 %
Hudiksvall 1 637 001 kr + 4 %
Sandviken 1 563 001 kr + 2 %
Söderhamn 1 091 000 kr + 9 %

* Kvadratmeterpris för bostadsrätter och medelpris för villor är genomsnittspriser och är beräknat på
överlåtelser gjorda under perioden januari 2018 – december 2018.

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.