Följ Svensk Fastighetsförmedling

Årsresumé av bostadsmarknadsåret 2018: ”Stabil prisutveckling på den halländska bostadsmarknaden”

Pressmeddelande   •   Jan 14, 2019 13:04 CET

Trots amorteringskrav, kreditåtstramningar och en något avvaktande bostadsmarknad fortsatte priserna på bostäder att öka i Halland under 2018. I flera av de halländska kommunerna steg priserna på såväl bostadsrätter som villor under fjolåret. I Halmstad ökade bostadsrättspriserna med hela 7 procent. Sett till villor ökade priserna mest i Falkenberg. Det visar en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling som sammanställt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats i Halland under 2018. Endast kommuner med över 50 försäljningar ingår i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Samtliga kommuner som ingår i kartläggningen hade en positiv prisutveckling på både bostadsrätter och villor under det gånga året. I Halmstad ökade priserna på bostadsrätter med 7 procent, vilket är den högsta ökningen i länet. I dagsläget ligger kvadratmeterpriset på 27 409 kronor i kommunen. Halmstad följs av Falkenberg och Kungsbacka.

Sett till villapriserna stod Falkenberg för den högsta ökningen, där steg priserna med 5 procent. Medelpriset på en villa i kommunen ligger nu på 2 179 000 kronor.Laholm och Varberg följer därefter, med en prisökning på 6 respektive 4 procent.

– I Halmstad men även i Halland i stort har vi haft en stabil utveckling på bostadsmarknaden det senaste året. Samtliga kommuner har en stadig inflyttning och bara till Halmstad flyttar det cirka 1 000 personer varje år. I norra Halland, som Varberg och Kungsbacka, är pendelavståndet till Göteborg en avgörande faktor. I Halmstad lockar högskolan och det faktum att kommunen satsar på möjligheten att etablera företag i regionen. Det bidrar till den starka inflyttningen, säger Mikael Niwenros, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad.

– Just nu råder det en positiv framtidstro i Halmstad och många nyproduktionsprojekt är i gång i kommunen. Flera av dem kommer att vara klara redan i år och nästa år. Bland annat pågår bygget av den nya stadsdelen Västra förstaden där det byggs cirka 250 nya lägenheter. Prisutvecklingen och nyproduktionen går hand i hand eftersom även äldre bostäder i områden där det byggs nytt ofta stiger i pris. Tack vare att det satsas stort på nya bostäder tror jag att vi kommer att se en stabil prisutveckling även i år, säger Mikael Niwenros, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad.

Topplista:Här steg priserna mest på bostadsrätter
1. Halmstads kommun + 7 %
2. Falkenbergs kommun + 6 %
3. Kungsbacka kommun + 4 %

Topplista: Här steg priserna mest på villor
1. Falkenbergs kommun + 5 %
2. Laholms kommun + 3 %
3. Varbergs kommun + 3 %

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Niwenros, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad
Mail:mikael.halmstad@svenskfast.se
Mobil: 0703-97 99 95
https://www.svenskfast.se/hitta-maklare/halmstad/

Följ oss gärna på: www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3–4 månader. De kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under januari 2018 – december 2018. Endast kommuner med över 50 försäljningar är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB. Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se.

Bilaga
Så har priserna förändrats på bostadsrätter under 2018, kommun för kommun.

Kommun Kvadratmeterpris Prisökning
Riket 38 058 kr ± 0 %
Hallands län 29 825 kr + 4 %
Kommun
Falkenberg 19 321 kr + 6 %
Halmstad 27 409 kr + 7 %
Kungsbacka 38 483 kr + 4 %
Varberg 34 381 kr + 3 %
Så har priserna förändrats på villor under 2018, kommun för kommun.
Kommun Medelpris Prisökning
Riket 3 083 000 kr ± 0 %
Hallands län 3 381 000 kr + 1 %
Kommun
Falkenberg 2 179 000 kr + 5 %
Halmstad 3 299 000 kr + 1 %
Kungsbacka 4 709 000 kr + 1 %
Laholm 1 867 000 kr + 3 %
Varberg 3 591 000 kr + 3 %

* Kvadratmeterpris för bostadsrätter och medelpris för villor är genomsnittspriser och är beräknat på
överlåtelser gjorda under perioden januari 2018 – december 2018.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.