Följ Svensk Fastighetsförmedling

Bobarometern: 7 av 10 amorterar på bolånen

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2009 11:08 CEST

Villaboende ligger i topp när det gäller hur många som amorterar på sitt bolån, stockholmarna hör till den grupp där minst antal personer betalar av på bolånet och åldern är ingen avgörande faktor för hur mycket du amorterar. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

69 procent av de som svarat på Bobarometern anger att de amorterar på sina bolån. 30 procent säger att de inte gör det. Antalet som amorterar skiljer sig dock mycket över landet.

I Stockholm är det endast 53 procent som amorterar jämfört med 78 procent i Norrlandsregionen och 72 procent respektive 71 procent i Västra Götaland och Skåne. Bland de som amorterar ligger dock stockholmarna, tillsammans med skåningarna, i topp på hur mycket man betalar av på lånen varje månad.

Det är bland de som bor i villa som man hittar flest som amorterar och också några av de som amorterar mest. 16 procent av de villaboende som amorterar på sina lån betalar av 3 000 kronor eller mer varje månad.

- Det är många som föredrar att amorterar på sina bolån. När bolåneräntan är så låg som den är nu brukar privatekonomerna också rekommendera att man betalar av på sina lån för att ha större marginaler när räntan höjs igen. Detta budskap verkar ha slagit igenom, säger Niclas Strahner, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Bobarometern visar dock att åldern inte är en avgörande faktor för om man amorterar på bostadslån eller ej. Bland de som är under 35 år amorterar 68 procent på sina lån, för de som fyllt 50 år är siffran 65 procent. Bland personer mellan 35 och 50 år är det 71 procent som amorterar och det är även i detta ålderssegment som man betalar av störst summor, 17 procent betalar av 3 000 kronor per månad eller mer.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:

Niclas Strahner, presschef, Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 08-505 358 28
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 1 198 respondenter. Hela Sverige är representerat. Fältperioden var den 3 april till den 27 april 2009.

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008. Läs mer på www.svenskfast.se