Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern kartlägger villamarknaden: Växthus och bastu populärast bland villaägare

Majoriteten av svenska villaägare planerar att renovera sin bostad under de närmaste åren och framför allt är det badrummet och köket som ska få ett ansiktslyft. Köket är även det rum som svenskarna lägger mest pengar på att inreda. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer som kartlagt renoverings- och inredningsvanorna i svenska villor.

Varje dag visas TV-program där inredare och snickare ger sina bästa tips på hur svenskarna ska förbättra och förfina sina bostäder. Och programmen tycks påverka svenskarna. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer planerar 63 procent av svenska villaägare att renovera sin bostad de närmaste åren. Först på tur står köket och badrummet (34 procent vardera).

Men det är inte några enorma renoveringar som svenskarna planerar. Majoriteten, 63 procent, planerar att spendera upp till 100 000 kronor på sin kommande renovering. Endast 27 procent kan tänka sig att spendera över 100 000 kronor.

Vanligaste anledningarna till att svenska villaägare planerar att renovera är att de vill förnya och fräscha upp bostaden, vilket 54 procent svarar. Slitage kommer på andraplats med 32 procent. Samtidigt visar undersökningen att villaägarna inte är intresserade av att renovera för att höja värdet på bostaden eller på grund av att de ska flytta (två respektive en procent).

Köksinredningen dyrast
När det kommer till inredning väljer svenskarna att lägga mest pengar på köket, det svarar hela 38 procent. På andra plats kommer vardagsrummet med 21 procent, följt av badrummet på tio procent. Däremot är det inte till köket som svenskarna skulle unna sig en riktigt lyxig inredningsdetalj, om de hade möjlighet. När det kommer till lyxiga inredningsdetaljer står ett växthus och en bastu högst i kurs hos svenskarna (21 respektive 18 procent). Pizzaugn och bowlingbana kommer i botten med endast en procent vardera.

– Det är intressant att se att det inte är värdet på bostaden som får villaägarna att renovera utan att det i stället handlar om att förnya och fräscha upp. Kanske beror det på att villaägare bor kvar sitt hus länge, något som innebär att de hamnar i situationer där slitage uppstår, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under mars 2012 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Norstat. Antalet svarande är 4130 personer som bor i villa. Resultaten är statistiskt säkerställda, både på riksnivå samt för nedbrytning på samtliga 21 län i Sverige.

För urval från Bobarometern villa se bifogad pdf.

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige