Pressmeddelande -
Bobarometern om fritidshus: Sommarstugeägare flitiga sopsorterare
Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om sopsortering på fritidshuset. Bland de som äger eller har tillgång till ett fritidshus svarar 85 procent att de sopsorterar på landet. Bland de som inte äger ett fritidshus i dag kan 87 procent tänka sig att sopsortera. Bäst i landet är skåningarna där 91 procent uppger att de sopsorterar i sommarstugan. Norrlänningar och Stockholmare är sämst, där är andelen 85 procent. Sopsortering är samtidigt en åldersfråga. Bäst på att sopsortera i fritidshuset är de i åldersgruppen över 61 år där 94 procent svarar att de sopsorterar. Sämst är åldersgruppen 25-35 år, där andelen är nere på 83 procent.
– Hemma i stan tror jag det är lättare att vi slarvar ibland. Här har vi sophämtning varje vecka. I sommarstugan sker sophämtning kanske varannan vecka och därför måste man tänka till rejält kring vad som kan slängas, bli kompost eller sparas och användas igen senare, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.
Enligt SCB och branschorganisationen Avfall Sverige saknas samlad statistik över hur mycket hushållen sopsorterar i sin permanentbostad. Däremot finns det siffror som pekar på att sopsorteringen ökat kraftigt de senaste decennierna. I dag återvinns cirka 35 procent av allt svenskt hushållsavfall, 1975 var siffran endast sex procent.
Tips för enklare sopsortering
Det går alltid att sortera
På fitabs hemsida kan du söka efter en återvinningsstation nära ditt fritidshus.
Det lönar sig att sortera!
Det är en myt att de sorterade soporna blandas på tippen. Olika avfall skickas till återvinning var för sig. De som har i uppdrag att samla in förpackningarna måste lämna in avfallet rent och sorterat för att få betalt. 1 kg återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med 2 kg, jämfört med att framställa ny plast (enligt fitab).
Skölj ut kartonger
Så här på sommaren börjar det snabbt lukta om sopor och framförallt gamla mjölkkartonger. Skölj ur så behöver du inte bege dig till sopstationen lika ofta.
Handla med måtta
Faktum är att en stor del av den mat vi köper hamnar direkt i soporna. Köp bara så mycket ni behöver och laga mat på resterna så blir det mindre sopor att ta hand om.
Kompostera
Fritidshuset är den perfekta platsen för en kompost. Med en kompost skapar man perfekt jord för växterna och man bidrar också till att minska andelen sopor.
För ytterligare information och kommentarer, vänligen kontakta:
Bessie Wedholm, presschef, 08-505 358 28, bessie.wedholm@svenskfast.se.
Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3084 respondenter från hela Sverige. Av dem uppgav 1221 att de ägde eller hade tillgång till ett fritidshus. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars 2010.
Ämnen
Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2009 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 29 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 42 miljarder kronor . Läs mer på www.svenskfast.se.