Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bobarometern visar: Åtta av tio kvinnor julstädar hemmet

December är här med allt som hör julen till. Men årets sista månad innehåller inte bara glöggmys, pepparkaksbak och julklappsinköp. Bland annat ska hemmet städas inför stundande julbjudningar. Svensk Fastighetsförmedling har därför tagit tempen på julstädningen i de svenska hemmen. Föga förvånande är det kvinnorna som står med dammsugaren i högsta hugg – och städhjälp verkar inte vara ett alternativ.

I samband med tredje advent har Svensk Fastighetsförmedlings undersökt vem i hushållet som ansvarar för julstädningen. Så mycket som åtta av tio kvinnor (78 procent) uppger att de julstädar mest i hemmet. Endast fyra procent svarar att de lämnar julstädningen till sin partner. Männen verkar dock vara av en annan åsikt. Mer än en tredjedel av dem (34 procent) uppger nämligen att det i själva verket är de som städar mest i hemmet kring jul.  Det är även männen som i störst utsträckning tar hjälp av mamma eller svärmor för att få det fint inför storhelgen.

– Undersökningen visar att julstädningen är väldigt stereotypt uppdelat i de svenska hemmen, jag trodde vi hade kommit längre i den här frågan. Nyckeln till att kunna njuta av julen är att släppa på några måsten. Man kan helt enkelt låta bli att julstäda, anlita städhjälp eller varför inte ta chansen och lära barnen att städa, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling. 

Att låta en utomstående person ta hand om julstädningen tycker dock inte svenskarna är en lösning. Sett över hela landet är det endast tre procent som anlitar städhjälp i samband med julstädningen. De som är minst främmande till att anlita städhjälp är stockholmarna där sex procent kan tänka sig att överlåta sopkvasten till städerskan. Norrlänningar och boende i Västsverige är däremot inte intresserade av att anlita städhjälp i juletid (1 procent vardera). Den andelen är minst i landet.
Alla ser dock inte julstädningen som något måste. Fler än en av tio svenskar (12 procent) lägger hellre sin tid och energi på annat. 

Vem julstädar mest i ditt hushåll?

Totalt

Män

Kvinnor

Jag

56 %

34 %

78 %

Min partner

25 %

46 %

4 %

Föräldrar/svärföräldrar

4 %

5 %

3 %

Städare/städerska

3 %

2 %

4 %

Barnet/barnen

0 %

0 %

0 %

Annan släkting

0 %

0 %

0 %

Annan person

0 %

1 %

0 %

Jag/vi julstädar inte

12 %

13 %

11 %

För mer information kontakta: 
Bessie Wedholm, presschef Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 070-298 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling under perioden 21-26 november. 1 086 personer har deltagit i undersökningen som genomförts via webbintervjuer i Novus Sverigepanel. Undersökningen är riksrepresentativ avseende ålder, kön och region i åldersspannet 18-79 år. Deltagarfrekvensen för undersökningen är 52 %. 

Taggar


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DNB. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2012 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 28 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 44 miljarder kronor.

År 2012 mottog Svensk Fastighetsförmedling utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare i employer branding-företaget Universums årliga undersökning. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare. Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt Vd 0763 010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Relaterat material

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2018 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 000 bostäder till ett värde av 60,7 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige