I slutet av 90-talet uppstod en trend som kom att kallas för den gröna vågen. Barnfamiljer i storstäderna vallfärdade med sina flyttlass ut i närförorter för att komma närmare naturen och ge sina barn en, vad de trodde, bättre miljö att växa upp i. Idag är det många som har ångrat sig och flyttar tillbaka. Den gröna vågen är på väg tillbaka in i städerna och trenden kallas nu istället den Grå vågen. Svensk Fastighetsförmedling har tittat närmare på fenomenet i sin senaste Bobarometer.
Två gånger om året genomförs Bobarometern där Svensk Fastighetsförmedling ställer frågor rörande boende till ca 2000 bostadsinnehavare. I den senaste panelen som genomfördes under våren svarade 1 745 personer på frågor gällande bland annat boendeekonomi, boendeprestige och fördelar/nackdelar med att bo i respektive förort/innerstad.
Enligt resultaten visade det sig att var tredje barnfamilj någon gång har ångrat ett bostadsbyte, den främsta anledningen var att det nya boendet visade sig ha fel läge (22 %), eller att det i slutändan hade blivit dyrare än vad man hade räknat med (18 %).
Tid med familjen har blivit allt viktigare
På frågan om vilka anledningar som skulle kunna få de svarande att flytta från sitt ”drömboende” till ett mindre bra boende så var pendelavståndet en av de viktigaste aspekterna. 51 % skulle flytta om det blev alltför långa pendelavstånd till jobb, skolor och dagis. Var tredje om det skulle bli för långt bort från släkt och vänner.
– Självklart så trivs de allra flesta som bor i närförorten bra, men det kan vara svårt för de familjer som innan de fick barn bodde väldigt centralt och hade nära till alla bekvämligheter. Nu blir det istället en timme i bilkö varje dag. En timme extra som de upplever att de egentligen kunde ha spenderat tillsammans med barnen hemma om de hade bott kvar, säger Niclas Strahner, informationschef extern kommunikation på Svensk Fastighetsförmedling.
Boendet har även i stor utsträckning blivit en prestigefråga och läget, utformning och boendeform anser de svarande ytterst vara det som avgör dess prestige.
– Många upplever nog ett tryck från sin omgivning att man i ett visst skede i livet ska ha en viss typ av boende. För många barnfamiljer är drömmen en lummig villa i närförort men inte för alla, så det gäller att höra sig för noga och att verkligen lära känna ett område innan man väljer att flytta, fortsätter Niclas Strahner.
För mera statistik se:
http://www.mahir.se/svenskfast/gravagen.xls
För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, informationschef extern kommunikation.
Tfn: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se
Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling ska vara det självklara valet för människors boendefrågor i alla livssituationer. Kedjan finns representerad runt om i landet genom 200 bobutiker – från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Varje år förmedlar Svensk Fastighetsförmedling drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter till ett värde av cirka 34 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.
Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.