Följ Svensk Fastighetsförmedling

Få oroar sig för höjda bolåneräntor

Pressmeddelande   •   Okt 28, 2015 17:00 CET

De historiskt låga bolåneräntorna och den ökande skuldsättningsgraden hos de svenska hushållen diskuteras flitigt, men svenskarna ligger inte sömnlösa om nätterna för det. Fyra av tio svenskar tror att räntan kommer stiga mer än 2 procent de närmaste åren, däremot anser man sig ha koll på hur privatekonomin påverkas och känner ingen oro. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Bobarometern.

I den senaste Bobarometern instämmer 40 procent av de som äger sin bostad i påståendet att räntan kommer att stiga med minst 2 procent de närmsta tre åren. 25 procent tror inte på en så stor ränteuppgång. De som inte äger sitt boende är inte lika övertygade om en ränteökning. Bara 31 procent av dessa tror att räntan stiger med 2 procent de närmsta åren.

Två av tre svenskar, 65 procent, anser att de har god kunskap om hur en höjd bolåneränta skulle påverka deras boendekostnad. I Stockholms län, där bostadspriserna är högst, är motsvarande siffra högst i landet med hela 71 procent. I riket svarar 22 procent nej och 12 procent vet ej. De som påverkas allra mest, bostadsägarna, har betydligt bättre koll än så. Bland dem uppger hela 82 procent att de har en god kunskap om hur deras boendekostnad skulle påverkas.

Bland bostadsägarna säger tre av fyra, hela 75 procent, att de inte är oroliga för effekterna av en höjd bolåneränta. 19 procent känner faktiskt någon grad av oro för räntehöjningar. Motsvarande siffra hos dem som inte äger sin bostad är 13 procent. Bland svenskarna i stort kan man säga att både osäkerheten och oron för höjda bolåneräntor avtar med stigande ålder. Var femte under 30 år känner oro, lika många vet inte medan övriga inte oroar sig i samma utsträckning. I Jönköping, Västra Götaland och Dalarna uppger allra flest att de inte oroar sig över en höjd bolåneränta.

– Det är tydligt att gemene man anser sig ha bra koll på sin ekonomi och effekterna av olika typer av förändringar. I samband med bostadsköp görs beräkningar av boendekostnaden där både mäklare, banker och kunderna själva simulerar effekterna av olika storlek på amortering och ränta, vilket skapar både insikt och trygghet. Det hade förvånat mig om inte oron varit lite större bland de yngsta, som ju ofta skaffat bostad mer nyligen, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

För ytterligare information, kontakta:
Dan Sjöholm, presstalesman
Mail: dan.sjoholm@svenskfast.se
Mobil: 0708–27 52 20

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under augusti 2015 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 2 934 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.

Följ oss gärna på
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Oroar du dig för en höjd bolåneränta?

Ja Nej Vet ej
Riksrepresentativt urval 17 % 71 % 12 %
Bostadsägare 19 % 75 % 6 %
Ej bostadsägare 13 % 69 % 18 %
Oroar du dig för en höjd bolåneränta? Uppdelat per län.
Ja Nej Vet ej
Hallands län 20 % 70 % 10 %
Stockholms län 20 % 72 % 9 %
Gävleborgs län 20 % 70 % 10 %
Örebro län 19 % 73 % 8 %
Skåne län 18 % 71 % 11 %
Östergötlands län 17 % 72 % 11 %
Dalarnas län 16 % 74 % 10 %
Västerbottens län 15 % 72 % 13 %
Västra Götalands län 14 % 75 % 11 %
Jönköpings län 13 % 77 % 10 %
I vilken grad håller du med om följande påstående: Jag tror att räntan kommer att stiga med minst 2 procent de närmaste tre åren.
Bostadsägare Ej bostadsägare
Instämmer helt 12 % 12 %
Instämmer delvis 28 % 19 %
Varken eller 18 % 16 %
Instämmer inte särskilt 18 % 8 %
Instämmer inte alls 7 % 4 %
Vet ej 17 % 41 %
Tycker du att du har god kunskap om hur en höjd bolåneränta skulle påverka din boendekostnad?
Bostadsägare Ej bostadsägare
Ja, jag har full koll 43 % 19 %
Ja, men det finns alltid mer att lära sig 39 % 22 %
Nej, jag vet inte tillräckligt om hur min ekonomi skulle påverkas 13 % 37 %
Vet ej 4 % 22 %

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.