Följ Svensk Fastighetsförmedling

Flenmäklare tipsar: Här fyndar du strandnära fritidshus i Södermanland

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2009 11:57 CEST

Tänk på att omgivningen är konstant men huset går att fixa. Glöm inte att göra en besiktning av fritidshuset och se efter om stranden i närheten är privat. Det är några av de tips Svensk Fastighetsförmedlings mest erfarna fritidshusmäklare ger när det är dags att köpa fritidshus. Den som är intresserad av ett fritidshus i Södermanland gör rätt i att leta renoveringsobjekt vid Båven, enligt mäklarna.

Säsongen för fritidshusköp är i full gång och Svensk Fastighetsförmedling har därför sammanställt mäklarnas 10 bästa tips för när man ska köpa fritidshus och även vad som utmärker marknaden i just Södermanland.

Fritidshusmarknaden i Södermanland

Fritidshusköparen i Sörmland kommer med få undantag från Stockholm, särskilt många letar sig till kommunerna Trosa och Gnesta men intresset för Flen växer stadigt. Här är priserna samtidigt något lägre men man får fortfarande närheten till vatten och natur.

Många köpare letar sig till sjön Båven och områden som Hasselön, Fejbol och Hagen -med priser på över två miljoner. Men enligt mäklarna går det att hitta fritidshus vid Båven som är betydligt billigare om man är beredd att sänka standarden något.

- Varje extra mil från Stockholm betyder billigare priser men den som vill fräscha upp fritidshuset själv och nöjer sig med enklare standard kan komma undan med avsevärt lägre priser, även under miljonen. Det är de nyrenoverade objekten som påminner om hemmet som får flest intresserade. Leta efter hus från 60- och 70-talet i områden som Östra Forssa några mil från de större vägarna och sannolikheten för att göra fynd är stor, säger Ulf Brotö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmköping.

Mäklarnas 10 bästa tips inför köpet av fritidshus

När man köper ett fritidshus är det känslan och upplevelsen som ska gå först, man behöver inte utgå från lika krassa och praktiska behov som när man köper en permanensbostad. Högst upp på kravlistan ligger sjönära lägen, skärgård och framförallt lättskötta hus. Fritidshus är ofta till för avslappning och ska inte kännas kravfyllt. För att slippa detta är det några handfasta råd man bör tänka på innan man ger sig ut och letar efter fritidshusdrömmen, bland annat eftersom många fritidshus är gamla och inte byggda efter dagens standard.

  • Gör alltid en besiktning innan du skriver kontrakt.
  • Hör efter så att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan man tvingas att stänga av vattentoaletten.
  • Tänk på att acceptera fel färg, tråkig inredning eller en oklippt gräsmatta och försök att se potentialen i huset och området.
  • Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar och tänk efter vad som är viktigast för dig när du ska köpa ditt fritidshus.
  • Tänk efter vad du vill göra med huset och undersök sedan vad som är tillåtet att göra.
  • Känn efter vad som är ett rimligt avstånd för dig och din familj att resa till fritidshuset. Är avståndet för långt är risken stor att man inte kommer iväg så ofta som man önskar.
  • När du köper ett hus tänk på omgivningen, läget alltid är konstant men huset kan du fixa.
  • Är det viktig att ha nära till en strand hör efter om det finns en strand i närheten och undersök så att den inte är privat.
  • Om du vill lägga i en båt är det viktigt att veta hur ägandeförhållandena kring stranden ser ut. Man kan äga en bit av en strand och ibland även vattenområden.
  • Om huset har en egen brunn bör man ta vattenprover för att kolla vattenkvaliteten samt undersöka radonhalten i brunnen.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:

Ulf Brotö
Mobil: 0705 - 75 79 03
Ulf.malmkoping@svenskfast.se
Registrerad fastighetsmäklare

Niclas Strahner, chef extern information
Mobil: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.