Följ Svensk Fastighetsförmedling

Fortsatt het bostadsmarknad i Skåne

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2015 15:03 CEST

Priserna på bostäder fortsätter att stiga rejält i länet, skillnaderna är dock stora mellan de olika kommunerna. Under den senaste tolvmånadersperioden har ökningen på bostadsrätter varit hela 12 procent och villorna stigit 7 procent. Ser man istället till de gångna tre månaderna är ökningen på 6 procent på bostadsrätter och 4 procent på villor. Det betyder att bostadsrätterna i Skåne nu följer prisuppgången i landet i stort, medan villorna har en något mer försiktig utveckling, enligt nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Malmö kommun har priserna på bostadsrätter det senaste året stigit med 10 procent. Ännu större är ökningen i Helsingborg, där har bostadsrätterna gått upp med det dubbla, 20 procent. I Lund kommun har priserna också stigit rejält den senaste tolvmånadersperioden, då med 15 procent. Det innebär att en bostadsrätt är dyrast i just Lund, där kostar en kvadratmeter drygt 26 800 kronor. I Malmö kostar det cirka 21 650 kronor, i Helsingborg 17 200 kronor och i exempelvis Landskrona räcker det med 12 700 kronor per kvadratmeter.

– Marknaden fortsätter att präglas av ett lågt utbud och en stor efterfrågan. Försäljningstiderna är fortfarande korta och allt fler bostäder säljs snabbt. Detta gäller för både bostadsrätter och villor. Malmö har alltid haft en relativt låg prisnivå. Det har nu börja jämna ut sig gentemot andra större svenska städer, men vi har en bit kvar till de nivåer som gäller i Göteborg och Stockholm, säger Mikael Ekman, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Bland de större kommunerna har villapriserna stigit mest i Malmö kommun. Där syns en uppgång med 11 procent det senaste året. I Helsingborg har priserna ökat med 9 procent under perioden och i Lund och Landskrona är uppgången 7 procent. Även Eslöv, 17 procent och Ystad, 13 procent, har haft stora ökningar. Genomsnittspriset för en villa i Malmö är nästan 3,9 miljoner kronor, i Lund 3,7 miljoner och i Helsingborg cirka 3,2 miljoner. I Landskrona är det betydligt billigare, där kostar en villa drygt, 2,5 miljoner kronor. I riket är genomsnittspriset för en villa cirka 2,8 miljoner kronor.

– Hela året har utbudet legat ordentligt under det normala, vilket förstås påverkat prisbilden ordentligt. Även de låga räntorna påverkar men de har nästan normaliserats på denna nivå. Försäljningstakten är väldigt varierad här i Helsingborg men den har definitivt ökat det senaste året och dessa tendenser har inte synts tidigare. Den bostadsbrist vi har bidrar också till de stegrande priserna, säger Michael Lindskog, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Helsingborg.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 6 % + 13 %
Skåne län + 6 % + 12 %
Malmö kommun + 4 % + 10 %
Helsingborg kommun + 13 % + 20 %
Lund kommun + 10 % + 15 %
Landskrona kommun + 19 % + 9 %
Eslöv kommun – 4 % + 12 %
Ystad kommun + 6 % + 5 %
Trelleborg kommun + 5 % + 7 %
Kristianstad kommun – 3 % + 5 %
Ängelholm kommun + 13 % – 13 %
Hässleholm kommun + 1 % + 3 %
*Statistiken för Skåne län baseras på försäljningen av 3 087 bostadsrätter under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader Prisutveckling 12 månader
Riket + 5 % + 11 %
Skåne län + 4 % + 7 %
Malmö kommun + 2 % + 11 %
Helsingborg kommun + 6 % + 9 %
Lund kommun + 6 % + 7 %
Landskrona kommun + 7 % + 7 %
Höganäs kommun + 3 % + 5 %
Eslöv kommun + 3 % + 17 %
Ystad kommun + 18 % + 13 %
Trelleborg kommun + 8 % + 7 %
Kristianstad kommun + 5 % + 10 %
Ängelholm kommun – 15 % + 1 %
Hässleholm kommun + 9 % + 5 %

*Statistiken för Skåne län baseras på försäljningen av 1 967 villor under mars 2015 – maj 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2014 – februari 2015, tolvmånaderssiffran med mars 2014 – maj 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Källa: Svensk Mäklarstatistik.

För ytterligare information, kontakta:

Mikael Ekman, fastighetsmäklare i Malmö/Limhamn/Lomma
Mail: mikael.ekman@svenskfast.se
Mobil: 0768-840 121

Michael Lindskog, franchisetagare och fastighetsmäklare i Helsingborg och Landskrona
Mail: michael.helsingborg@svenskfast.se
Telefon: 042-38 30 42

Mikael Haraldsson, franchisetagare och fastighetsmäklare i Lund
Mail: mikael.haraldsson@svenskfast.se
Telefon: 046-540 34 42

Ta gärna del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om Svensk Mäklarstatistik AB
Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.