Gå direkt till innehåll
Frågorna du inte vågar ställa till en mäklare på visning - men borde

Pressmeddelande -

Frågorna du inte vågar ställa till en mäklare på visning - men borde

Att gå på bostadsvisning är pirrigt och kan vara avgörande för hela din framtid. Du vill känna in atmosfären och se potentialen, men samtidigt behöver du gräva djupare för att undvika obehagliga överraskningar. Att våga ställa obekväma frågor kan avslöja mer än du anar och hjälpa dig att göra ett tryggt köp. Vi har frågat våra mäklare runt om i landet och bett dem lista lite annorlunda frågor de har fått från visningsgäster.

Enligt Maxine Mazy, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nacka, så dyker det ibland upp lite annorlunda frågor när visningsgäster ska visualisera sitt liv i ett nytt hem.

- Många tycker att det är spännande att gå in i någon annans hem, och jag har fått frågor som "Får man provbo över helgen?" "Får jag öppna kylskåpet?" "Kan jag titta under mattorna?" Jag tycker att man ska våga fråga, det är potentiellt ditt nya hem och ju mer du får veta desto lättare att fatta ett beslut, säger, Maxine Mazy fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nacka.

  Här är listan på frågor du kanske inte vågar ställa till mäklaren – men absolut borde.

  De obekväma (men viktiga) frågorna:

  "Finns det några spökhistorier om huset?"
  Vem vet, kanske får du höra om ett husspöke som bara dyker upp på julafton – eller så visar det sig att det bara är grannens katt som smyger runt.

  "Har det varit några grannfejder i området?"
  Att förstå områdets sociala dynamik kan hjälpa dig att undvika framtida drama och ge en insikt i hur trevliga (eller inte) grannarna är.

  ”Får jag titta i kylskåpet?”
  Ja, det kan vara viktigt för att bedöma lagrings- och förvaringsmöjligheterna.

  "Har någon dött här inne?"
  En riktigt tuff fråga, men vissa vill gärna veta om huset har en sådan historia. Det kan påverka både trivsel och försäljningsvärde.

  "Varför flyttar säljarna egentligen?"
  Folk flyttar av olika anledningar, men om det är på grund av störande grannar eller problem med huset, vill du veta det i förväg.

  "Får man låna toaletten?"
  Ingen vill flytta in och upptäcka att duschstrålen är svag eller att toaletten inte fungerar som den ska. Kolla upp detta i förväg.

  "Hur många gånger har ni fått oväntat besök?"
  Det kan vara bra att veta om huset ligger i en zon som till exempel ofta besöks av dörrknackande försäljare eller om det är ett fridfullt tillhåll.

  "Är det mycket trafikbuller eller andra störande ljud?"
  Att vakna upp till trafikkaos eller högljudda grannar är inte trevligt. Fråga om ljudnivån i området, både dag och natt.

  "Vilka är de mest oväntade överraskningarna som huset bjudit på?"
  Kanske var det ett kassaskåp gömt i väggen eller en hemlig trädkoja i trädgården. Fråga om de överraskningar som huset har bjudit tidigare ägare på.

  Dessa frågor kan kännas lite pinsamma att ställa, men de är i många fall viktiga för att säkerställa att du gör ett informerat och tryggt bostadsköp. Det är bättre att vara lite obekväm nu än att ångra sig senare.


  Ämnen

  Kategorier


  Om Svensk Fastighetsförmedling
  Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja.

  Kontakter

  Henrik Freudenthal

  Henrik Freudenthal

  Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
  Kaisa Lundberg

  Kaisa Lundberg

  Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821

  Vi skapar hållbara boendeliv

  Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

  Svensk Fastighetsförmedling
  Vasagatan 28
  11120 Stockholm
  Sverige