Följ Svensk Fastighetsförmedling

Fritidshus i Ängelholm passar både soldyrkare och bärplockare

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2009 11:55 CEST

Tänk på att omgivningen är konstant men huset går att fixa. Glöm inte att göra en besiktning av fritidshuset och se efter om stranden i närheten är privat. Det är några av de tips Svensk Fastighetsförmedlings mest erfarna fritidshusmäklare ger när det är dags att köpa fritidshus. Och för den som är intresserad av ett fritidshus i Ängelholm är en havsutsikt värd upp till 1,5 miljoner kronor - 15 minuter bort ser prisbilden dock helt annorlunda ut.

Säsongen för fritidshusköp är igång och Svensk Fastighetsförmedling har därför sammanställt mäklarnas 10 bästa tips för när man ska köpa fritidshus och även vad som utmärker marknaden just i Ängelholm.

Fritidshusmarknaden i Ängelholm

I Ängelholm efterfrågas fritidshus med kustläge i populära områden som Skepparkroken eller Björkhagen. Har du en mindre budget och inte kräver gångavstånd till kusten kan du göra ett bra köp om du letar fritidshus i exempelvis Lerbeckshult. Här har du bara 15 minuter till vattnet men nära till vacker bokskog och natur men till ett lägre pris.

­- Just nu är efterfrågan på fritidshus större än utbudet. Många har gjort om sina fritidshus till permanentboende vilket har bidragit till att utbudet på fritidshus längs med kusten i Ängelholm - Bjärehalvön har minskat de senaste åren. Det har i sin tur bidragit till att prisnivån hålls uppe, säger Ulf Qvarnerup fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Ängelholm.

Många som köper fritidshus här kommer från länder som Danmark och Tyskland. Det är köpare som just nu gynnas mycket av den rådande kronkursen och som lockas av den svenska naturen och allemansrätten.

Mäklarnas 10 bästa tips inför köpet av fritidshus

När man köper ett fritidshus är det känslan och upplevelsen som ska gå först, man behöver inte utgå från lika krassa och praktiska behov som när man köper en permanensbostad. Högst upp på kravlistan ligger sjönära lägen, skärgård och framförallt lättskötta hus. Fritidshus är ofta till för avslappning och ska inte kännas kravfyllt. För att slippa detta är det några handfasta råd man bör tänka på innan man ger sig ut och letar efter fritidshusdrömmen, bland annat eftersom många fritidshus är gamla och inte byggda efter dagens standard.

  • Gör alltid en besiktning innan du skriver kontrakt.
  • Hör efter så att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan man tvingas att stänga av vattentoaletten.
  • Tänk på att acceptera fel färg, tråkig inredning eller en oklippt gräsmatta och försök att se potentialen i huset och området.
  • Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar och tänk efter vad som är viktigast för dig när du ska köpa ditt fritidshus.
  • Tänk efter vad du vill göra med huset och undersök sedan vad som är tillåtet att göra.
  • Känn efter vad som är ett rimligt avstånd för dig och din familj att resa till fritidshuset. Är avståndet för långt är risken stor att man inte kommer iväg så ofta som man önskar.
  • När du köper ett hus tänk på omgivningen, läget alltid är konstant men huset kan du fixa.
  • Är det viktig att ha nära till en strand hör efter om det finns en strand i närheten och undersök så att den inte är privat.
  • Man kan äga en bit av en strand men inte vattnet. Om du vill lägga i en båt är det viktigt att veta hur ägandeförhållandena kring stranden ser ut.
  • Om huset har en egen brunn bör man ta vattenprover för att kolla vattenkvaliteten samt undersöka radonhalten i brunnen.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:

Ulf Qvarnerup och Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Ängelholm
Mobil: 0734 16 26 48
Ulf.angelholm@svenskfast.se

Niclas Strahner, presschef
Mobil: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008.