Följ Svensk Fastighetsförmedling

Gotlandsmäklarna guidar till bästa fritidshusfynden

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2009 11:58 CEST

Tänk på att omgivningen är konstant men huset går att fixa. Glöm inte att göra en besiktning av fritidshuset och se efter om stranden i närheten är privat. Det är några av de tips Svensk Fastighetsförmedlings mest erfarna fritidshusmäklare ger när det är dags att köpa fritidshus. Och för den som är intresserad av ett fritidshus på Gotland finns det många fynd att finna just nu, enligt mäklarna.

Säsongen för fritidshusköp är igång och Svensk Fastighetsförmedling har därför sammanställt mäklarnas 10 bästa tips för när man ska köpa fritidshus och även vad som utmärker marknaden på Gotland.

Fritidshusmarknaden på Gotland

Framförallt kommer köparna från Stockholm och Mälardalen. Utbudet av fritidshus här i jämförelse med andra regioner i Sverige är mycket stort och finns dessutom i många varierande prisklasser. Som i landet i stort skiftar priserna på fritidshusen stort på Gotland, mycket tack vare den rekordlåga räntan. Det öppnar för möjligheter att göra fynd.

Majoriteten av köparna letar fritidshus längs kuststräckorna och särskilt tätt på visningarna är det i områdena Storsudret, Östergarnslandet och Fårö. Med intresset följer priset men även här märker mäklarna av att det går att göra fynd.

- Man ska komma ihåg att det är läget som är viktigast, allt annat går att förändra. Den som vill fräscha till fritidshuset själv och nöjer sig med enklare standard kan komma undan med avsevärt lägre priser. Det är de nyrenoverade objekten som påminner om hemmet som får flest intresserade, säger Jaan Niitsoo, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

Mäklarnas 10 bästa tips inför köpet av fritidshus

När man köper ett fritidshus är det känslan och upplevelsen som ska gå först, man behöver inte utgå från lika krassa och praktiska behov som när man köper en permanensbostad. Högst upp på kravlistan ligger sjönära lägen, skärgård och framförallt lättskötta hus. Fritidshus är ofta till för avslappning och ska inte kännas kravfyllt. För att slippa detta är det några handfasta råd man bör tänka på innan man ger sig ut och letar efter fritidshusdrömmen, bland annat eftersom många fritidshus är gamla och inte byggda efter dagens standard.

  • Gör alltid en besiktning innan du skriver kontrakt.
  • Hör efter så att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan man tvingas att stänga av vattentoaletten.
  • Tänk på att acceptera fel färg, tråkig inredning eller en oklippt gräsmatta och försök att se potentialen i huset och området.
  • Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar och tänk efter vad som är viktigast för dig när du ska köpa ditt fritidshus.
  • Tänk efter vad du vill göra med huset och undersök sedan vad som är tillåtet att göra.
  • Känn efter vad som är ett rimligt avstånd för dig och din familj att resa till fritidshuset. Är avståndet för långt är risken stor att man inte kommer iväg så ofta som man önskar.
  • När du köper ett hus tänk på omgivningen, läget alltid är konstant men huset kan du fixa.
  • Är det viktig att ha nära till en strand hör efter om det finns en strand i närheten och undersök så att den inte är privat.
  • Man kan äga en bit av en strand men inte vattnet. Om du vill lägga i en båt är det viktigt att veta hur ägandeförhållandena kring stranden ser ut.
  • Om huset har en egen brunn bör man ta vattenprover för att kolla vattenkvaliteten samt undersöka radonhalten i brunnen.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:

Jaan Niitso
Mobil: 070-543 61 84
jaan.visby@svenskfast.se

Franchisetagare, Fastighetsmäklare

Niclas Strahner, chef extern information
Mobil: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se


Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008.