Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Läge för villaköpare på bostadsmarknaden i höst trots räntehöjning

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten” är villor den typ av bostad man gör bäst affär på just nu. Drygt 65% av de tillfrågade mäklarna anser att man som villaköpare gör en bättre affär jämfört med de som köper bostadsrätt och fritidshus.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan om vilken typ av bostad man gör bäst affär på just nu. Resultatet visar att det är störst sannolikhet att göra en bra affär för villaköpare. Villor var det objekt där priserna rusade mest under pandemin vilket gör att nedgången varit mer kraftig än på bostadsrätter och fritidshus. Utbudet på villamarknaden är dessutom stort och efterfrågan relativt låg. 

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling tror, trots en ny höjning av styrräntan, inte att man ska avvakta om man går i tankar på att köpa villa.

- Många hushåll har redan räknat in den senaste räntehöjningen och gjort en noggrann kalkyl. Vi är i ett läge just nu där marknaden och priserna bottnar och stabiliseras vilket är ett gyllene tillfälle för dem som vill byta upp sig till ett större boende. Mest troligt kommer även Riksbanken att börja sänka räntan under 2024, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

- Aktiviteten på marknaden kommer successivt att öka under hösten och vintern när spelreglerna för alla bostadsintressenter blir tydligare, samtidigt som det finns ett stort uppdämt behov av ny bostad hos många. Att byta upp sig till större är därför fördelaktigt, inte minst då priserna på något års sikt kommer börja stiga, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

- Extra smart är det att titta på villor med energieffektiv uppvärmning och mer kosmetiskt renoveringsbehov som ytmålning/tapetsering för en stabil kostnadsbild framöver, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

- Många hushåll har en mer ansträngd ekonomi på grund av inflation och räntehöjningar och fokuserar då på mer på effektiva kvadratmeter än luftiga villor med extra sovrum eller hemmakontor. Fler behöver dra ned på kostnader och då även på kvadratmeter och det bidrar till en mindre konkurrens om villorna och särskilt de större. Det är fortsatt köparens marknad som råder under hösten, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Tips till dig som vill köpa hus hösten 2023:

  • Ekonomiska förutsättningar: Ta hänsyn till den tuffare ekonomiska situationen i Sverige, inklusive räntor och prisutveckling på bostadsmarknaden. Se till att ha ett uppdaterat bolånelöfte.
  • Sälj (om du äger) innan du köper nytt för att vara säkert på vad du har att röra dig med ekonomiskt och undviker att hamna i en situation med dubbla boendekostnader.
  • Ställ rätt frågor och var noggrann med undersökningsplikt och besiktning. Ett mer extremt väder är redan märkbart även i Sverige ta därför reda på att huset klarar av tuffare väder- och vindförhållanden.
  • Räkna noga på total driftskostnad och se över vilken typ av uppvärmning som finns idag.
  • Försäljningstiderna är också längre vilket i många fall gör att man inte behöver stressa fram ett beslut utan ta dig tid att utforska hus och område noggrant – utgå från dina behov.
  • Ta dig tid att gå igenom köpekontraktet noga, det är många papper att gå igenom och många obekanta uttryck särskilt för förstagångsköpare. Ta hjälp av din mäklare om du är osäker.

Om Bostadsutsikten

Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes i september 2023.

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Kontakter

Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige