Följ Svensk Fastighetsförmedling

Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig att hyra ut rum till studenter

Pressmeddelande   •   Aug 28, 2015 09:31 CEST

Tusentals studenter som ska flytta till nya städer i samband med skolstart drabbas just nu av det rekordlåga utbudet, stigande andrahandshyror och de kraftiga prisökningarna på bostadsmarknaden. Nästan varannan svensk skulle dock kunna tänka sig att ha en student inneboende för att spara pengar om de haft ett rum ledigt – åtminstone under en kortare period. Det visar svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Bobarometern som genomfördes under augusti månad.

De som kan tänka sig att ha en student inneboende är positiva till uthyrning för att det skulle minska deras egen bostadskostnad. Bland de som är positivt inställda, närmare bestämt 46 procent, uppger 26 procent att uthyrningen då endast skulle gälla för en kortare period. Stockholmarna är, inte helt förvånande, tillsammans med örebroarna mest positiva till att ha inneboende studenter hemma för att spara in på boendekostnaderna. Hela 54 procent uppger att de skulle kunna tänka sig att hyra ut om de haft ett ledigt rum i sin bostad. Skillnaderna mellan de som äger och hyr sin bostad är små, då 45 procent av de som äger sin bostad kan tänka sig att hyra ut till en student och motsvarande siffra bland de som hyr sin bostad är 47 procent.

– De stigande bostadspriserna och de ofta svindlande långa kötiderna till hyresrätter är en fråga som engagerar många, oavsett om man hyr, äger eller letar efter en bostad. Det är upplyftande att så pass många är positivt inställda till att hyra ut rum för att hjälpa de studenter som är i behov av boende. På sikt är det här dock ingen lösning för att komma till bukt med bostadsbristen bland studenter och ungdomar. Det måste byggas mer studentbostäder och även bostadsrätter som är anpassade för en yngre plånbok, säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling.

Läkarstudenter är mest eftertraktade Bobarometern visar också att intresset för att hyra ut en del av sin bostad påverkas av vad en eventuell inneboende ska studera. En femtedel vill helst att deras inneboende ska vara en läkarstudent. Sjuksköterskor, jurister och ingenjörer är också populära yrkeskategorier. Minst eftertraktade, bland de valbara alternativen, är de som utbildar sig till militärer, marknadsförare eller fastighetsmäklare.

– Jag tror i grund och botten inte att det har så stor betydelse vad en inneboende studerar. Mycket handlar om personkemi och att det dagliga livet ska fungera så bra som möjligt för båda parter. Samtidigt är det intressant att se hur traditionellt människor tänker och värderar olika utbildningar och yrken,säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 5: Mest eftertraktade hyresgästerna
1. Läkare, 20 %
2. Juridik, sjuksköterska, ekonomi, 14 %
3. Lärare, veterinär, polis, 13 %
4. IT- & programmering, 12 %
5. Ingenjör, 11 %

För ytterligare information, kontakta:
Dan Sjöholm, presstalesman
Mail: dan.sjoholm@svenskfast.se
Mobil: 0708–27 52 20

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under augusti 2015 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 2 934 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ, enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB.

Följ oss gärna på
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Föreställ dig att du har ett outnyttjat rum i din bostad, skulle du då kunna tänka dig att ha en student som inneboende för att minska din boendekostnad?

Totalt
Ja, absolut 20 %
Ja, men bara för en kortare period 26 %
Nej 45 %
Vet ej 8 %
Vilka av följande högskoleämnen skulle du helst vilja att studenten läste? Vänligen välj högst 3 alternativ.
Totalt
Läkare 20 %
Juridik 14 %
Sjuksköterska 14 %
Ekonomi 14 %
Lärare 13 %
Veterinär 13 %
Polis 13 %
IT- & programmering 12 %
Ingenjör 11 %
Psykologi 10 %
Socionom 7 %
Arkitektur 7 %
Präst 6 %
Genusvetenskap 6 %
Tandläkare 5 %
Konst 5 %
Statsvetare 5 %
Design 5 %
Film 4 %
Skådespelare 4 %
Militär 3 %
Marknadsförare 2 %
Fastighetsmäklare 2 %
Vet ej 26 %

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige. Kedjan har 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 200 franchisetagare. Under 2014 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling mer än 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett sammanlagt värde av 54 miljarder kronor.

2014 placerade sig Svensk Fastighetsförmedling återigen i toppskiktet med en fjärde plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I undersökningen är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.