Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Natur, service och skolor: Detta är viktigast för svenskarna att ha nära sin bostad

Det finns många saker att ta i beaktning när man letar efter en ny bostad. Var ligger närmsta skola? Och finns det en park i närheten? I sin nya trendrapport har Svensk Fastighetsförmedling kartlagt vilka parametrar som är viktigast när svenskarna letar bostad. Allra viktigast är närhet till natur- eller grönområden, matbutiker och hav eller sjö. Den största anledningen till att svenskarna skulle välja bort en bostad är en nära högtrafikerad led.

Svensk Fastighetsförmedling presenterar för sjätte gången Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från kantar Sifo. I den har fler än 2 500 svenskarna fått ge sin syn på de viktigaste parametrarna för en bostad, men även vilka faktorer som skulle få dem att välja bort en bostad.

Det som får flest svenskar att avstå från ett objekt är om bostaden ligger nära en högtrafikerad led. Det uppger 37 procent av de svarande. Avsaknad av balkong är en annan anledning till svalt intresse. Bland unga svenskar (16–29 år) är det viktigt med bra ljusinsläpp och god förvaring. En bostad som är för mörk och har dåliga förvaringsytor är de främsta skälen till att unga svenskar skulle välja bort en bostad. De äldre åldersgrupperna tycks däremot inte alls beröras av dålig förvaring. Endast fem procent av svenskarna mellan 30–39 år skulle välja bort en bostad på grund av den parametern.

Grönt är skönt
I Trendrapporten framkommer det att natur och grönområden är det viktigaste att ha inom 200 meter från sin bostad. Det svarar mer än hälften av svenskarna. Därefter varierar svaren beroende på åldersgrupp. Att kunna springa över gatan och köpa nödvändiga livsmedel är högt prioriterat bland unga svenskar (16–29 år). Hela 42 procent i den ålderskategorin anser att det är viktigast att ha nära till en livsmedelsbutik. Bland 40–49-åringarna är motsvarande siffra 18 procent.

– Oavsett om man arbetar eller studerar är det många som stressar och kämpar för att få vardagspusslet att gå ihop. Då blir naturen ett viktigt inslag i våra liv likväl som att det underlättar att ha nära till en livsmedelsbutik, vilket också avspeglas i vår Trendrapport. Grönområden ger mer liv åt bostadsområden, men erbjuder också ett lugn för de boende. De senaste åren har kranskommuner stigit i popularitet. Det vittnar om att många kan tänka sig att bo lite längre ifrån ett centralt beläget jobb i utbyte mot närhet till natur, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: https://www.svenskfast.se/trendrapporten

Om Trendrapporten 2018
Trendrapporten 2018–2019 är genomförd under maj och juni 2018 i form av en webbenkät via Kantar Sifo. 2 548 personer mellan 16 till 79 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att undersökningen även är statistiskt säkerställd på länsnivå har antalet intervjuer utökats.

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Bilaga.

Vad är allra viktigast för dig att ha inom 200 meter från din bostad?

Totalt
Natur- eller grönområde 51 %
Mataffär 27 %
Hav/sjö 9 %
Skola, förskola och lekplats 6 %
Gym 1 %
Takeaway-restaurang 0 %
Fotbollsplan, badhus eller hockeyrink 0 %
Kafé 0 %
Vet ej 5 %


Vilket av följande alternativ skulle få dig att välja bort en bostad?

Totalt
Nära högtrafikerad led 37 %
Ingen balkong 13 %
För omodernt 7 %
Dåliga förvaringsytor i hemmet 6 %
För mörkt 6 %
Ingen disk- och tvättmaskin 5 %
Låg takhöjd 4 %
Litet kök 3 %
För liten trädgård 3 %
Långt till förskola och skola 3 %
Inget garage/carport 3 %
Inget förråd 1 %
Öppen planlösning 1 %
Inte öppen planlösning 1 %
För modernt 1 %
Fel golv 0 %
Långt till kvarterskrog/pub 0 %
Vet ej 5 %

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling –mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige