Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny undersökning inför valet visar: Riksdagspartierna får lågt betyg kring bostadspolitiska frågor

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och efter ett skakigt år på bostadsmarknaden är många spända på att se hur valresultatet kommer påverka bostadspolitiken. I sin nya undersökning Bobarometern har Svensk Fastighetsförmedling därför tagit tempen på svenskarnas inställning till bostadspolitik i Sverige. Resultatet visar att politikerna har varit dåliga på att positionera sig i frågor som rör bostäder. Hela 46 procent har ingen aning om vilken bostadspolitik riksdagspartierna vill föra och 15 procent anser inte att något parti för en bra politik kring bostäder.

Ett bra trumfkort för de politiker som vill vinna fler röster i slutspurten fram till valet kan vara att lyfta fram bostadspolitik på agendan. I Bobarometern uppger nämligen var tredje svensk att bostadspolitiska frågor kan komma att påverka var de lägger sin röst i september. Den fråga som svenskarna tycker är viktigast är att skapa fler bostäder åt unga, följt av om det ska byggas fler hyresrätter eller inte.

– Bostadssituationen för unga vuxna har länge varit ett problem och det råder fortfarande en bostadsbrist i majoriteten av landets kommuner, inte minst i studentstäderna. Vi tror att en ökad differentiering av befintliga boendeformer skulle kunna sänka tröskeln in på bostadsmarknaden för unga vuxna, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

På tal om differentiering av boendeformer tycker 22 procent av svenskarna att det är viktigt att sträva efter ett mer varierat bostadsutbud. Det är dubbelt så många som tycker att den frågan är viktigare än ränteavdragets vara eller icke vara. Majoriteten vill hellre att politikerna underlättar för människor att ta sig in på bostadsmarknaden än att lösa dilemman åt de som redan har en bostad. Den åsikten är densamma oavsett om den som svarar äger sin bostad eller inte.

– Undersökningen visar att svenskarna har ett tydligt intresse för bostadspolitiska frågor. Politikerna verkar dock ha varit otydliga med var de står i de olika frågorna och vad de vill åstadkomma. Det är viktigt att partierna konkretiserar detta, exempelvis hur de tänker kring fastighetsskatten, reavinstskatten och ränteavdraget. På kort sikt är det politiska utspel som skulle kunna skapa mest oreda på bostadsmarknaden, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplista: Här är svenskarnas viktigaste frågor inom bostadspolitik
1. Fler bostäder för de unga 44 %
2. Bygga fler/färre hyresrätter 40 %
3. Fler bostäder för de äldre 24 %
4. Sträva efter ett mer varierat bostadsutbud 22 %
5. Slopa/utöka ränteavdraget 11 %
Slopa/införa ytterligare amorteringskrav 11 %

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Om undersökningen:
Bobarometern 2018 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes i juni 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 1 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Bilaga.

Vilket riksdagsparti anser du för den bästa bostadspolitiken?

Svarsalternativ Totalt
Inget av riksdagspartierna för en bra bostadspolitik 15 %
Moderaterna 10 %
Socialdemokraterna 9 %
Vänsterpartiet 7 %
Sverigedemokraterna 7 %
Centerpartiet 3 %
Liberalerna 2 %
Kristdemokraterna 1 %
Miljöpartiet 1 %
Vet ej 46 %


Kommer någon bostadspolitisk fråga påverka hur du kommer att rösta i årets riksdagsval?

Svarsalternativ Totalt
Ja, helt och hållet 1 %
Ja, delvis 31 %
Nej, inte alls 53 %
Vet ej 15 %


Vilka av följande frågor anser du vara viktigast inför årets riksdagsval?

Svarsalternativ Totalt
Fler bostäder för de unga 44 %
Bygga fler/färre hyresrätter 40 %
Fler bostäder för de äldre 24 %
Sträva efter ett mer varierat bostadsutbud 22 %
Slopa/utöka ränteavdraget 11 %
Slopa/införa ytterligare amorteringskrav 11 %
Renovera i miljonprogrammet 11 %
Öka/sänka flyttskatten 8 %
Bygga fler/färre bostadsrätter/villor 8 %
Lätta/utöka hyresregleringen 7 %
Förändra plan- och bygglagen 6 %
Öka/sänka bostadsbidraget 5 %
Införa fastighetsskatten 4 %
Föra en tydligare markpolitik 4 %
Annan bostadspolitisk fråga 3 %
Ingen bostadspolitisk fråga i riksdagsvalet är viktig 2 %
Vet ej 11 %

Ämnen


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kan ta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2017 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 31 000 bostäder till ett värde av 67.6 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2018 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige