Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya Bobarometern visar: Myggen irriterar mest i fritidshuset

Sommaren är här och många svenskar tillbringar sin lediga tid i fritidshus runt om i landet. Men mitt i den svenska sommaridyllen finns det många saker som stör. Sex av tio svenskar uppger att myggen är det värsta irritationsmomentet på landet, följt av en annan liten insekt nämligen fästingen. Föga förvånande är det toalett och dusch vi har svårast att vara utan i fritidshuset, där mobiltelefonen nu är viktigare än TV:n. Det avslöjar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

En varm sommarkväll på landet med uppdukat bord i det fria. Inget kan störa idyllen, eller? Svensk Fastighetsförmedling har i sin senaste Bobarometer frågat 1 271 svenskar om vilka som är de främsta irritationsmomenten i fritidshuset.

Undersökningen visar att det tveklöst är de ettriga myggen som irriterar mest på landet, det svarar 62 procent av de tillfrågade. Insekter verkar generellt vara det som svenskarna stör sig mest på i fritidshuset. På andraplats kommer nämligen fästingar, som 31 procent uppger är det som irriterar mest. Bristen på bekvämligheter såsom vattentoalett och tvättmaskin tycker 15 procent är ett irritationsmoment, medan 13 procent ogillar gäster som stannar för länge. Lika många stör sig på bristande kommunikationsmöjligheter såsom dålig mobiltäckning eller wifi.  


Det verkar däremot inte råda någon större avundsjuka bland svenska fritidshusgrannar. Enbart två procent irriterar sig på grannar som har finare utsikt och lika få stör sig på grannar med bättre läge på stugan.

Bastu viktigt för fritidshusägare i norrI Bobarometern har Svensk Fastighetsförmedling även undersökt vad svenskarna inte klarar sig utan i fritidshuset. Toalett kommer på en tveklös förstaplats med 75 procent, tätt följt av dusch på 62 procent. Mobiltelefonen kvalar in på en tredjeplats med 40 procent. Kanske är det kylan och att fritidshusen i norra Sverige används mycket vintertid som gör att 16 procent av de boende i norra Sverige ser bastun som ett måste. Motsvarande siffra i exempelvis Skåne, Halland och Blekinge är enbart tre procent. Boende i norra Sverige är de som i störst utsträckning även klarar sig utan TV i stugan, det svarar 22 procent jämfört med stockholmarna där motsvarande siffra är 33 procent.

– Trots att det finns både insekter och andra irritationsmoment är de positiva känslorna för fritidshuset och sommaridyllen djupt rotade bland svenskarna. Kraven på bra standard i fritidshuset har ökat, men enligt mig sitter en del av charmen i att det allt som oftast är lite enklare och annorlunda än i permanentbostaden. Om det inte finns tillgång till bra vatten, godkänt avlopp och bra mobiltäckning så har det dock stor påverkan på priset vid en försäljning, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 5 – Här är de värsta irritationsmomenten i fritidshuset
Mygg: 62 procent
Fästingar: 31 procent
Brist på bekvämligheter: 15 procent
Besökare som stannar för länge eller kommer oanmält: 13 procent
Bristande kommunikationsmöjligheter: 13 procent

Topp 5 – Det här kan svenskarna inte vara utan i fritidshuset
Toalett: 75 procent
Dusch: 62 procent
Mobiltelefon: 40 procent
TV: 28 procent
Dator/surfpatta: 21 procent

Om Bobarometern
Bobarometern är genomförd under maj och juni 2014 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 1 271 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ, enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB.

För ytterligare information, kontakta:
Dan Sjöholm, Svensk Fastighetsförmedling
Mail: dan.sjoholm@svenskfast.se 
Mobil: 0708-275 220

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige