Följ Svensk Fastighetsförmedling

Räntebesked får liten effekt på stabil bostadsmarknad

Pressmeddelande   •   Jul 02, 2009 10:12 CEST

Riksbankens besked att reporäntan sänks med 0,25 procent enheter till 0,25 procent kommer inte att påverka de stabiliserade bostadspriserna nämnvärt. Istället fortsätter bostadsmarknaden präglas av hur konjunkturen berör olika delar av landet, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

Styrräntans effekt på bostadsmarknaden har minskat i betydelse. Dagens besked från Riskbanken kommer sannolikt inte att påverka prisutvecklingen på bostäder nämnvärt. I stället kommer bostadsmarknaden fortsätta att präglas av ökande prisskillnader beroende på bostadens läge och skick, men framförallt av hur lågkonjunkturen berör olika delar av landet.

-Räntebeskedet bedöms få liten effekt eftersom man inte längre kan tala om en enhetlig bostadsmarknad. Bostadsmarknaden påverkas istället i allt högre grad av ortens lokala förutsättningar att skapa sysselsättning och framtidstro. Där många varslas kan det finnas en viss försiktighet inför att byta bostad. Samtidigt har vi sett en ökad rörlighet på bostadsmarknaden under våren. Idag ser man tecken på att det totala utbudet av bostäder minskar och närmar sig lite mer normala nivåer, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.


För ytterligare information och kommentarer kontakta:

Niclas Strahner, presschef, Svensk Fastighetsförmedling

Telefon: 08-505358 28

E-post: niclas.strahner@svenskfast.se

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008. Läs mer på www.svenskfast.se