Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordräntan ger fortsatt stabil bostadsmarknad

Riksbankens besked att reporäntan sänks till 0,5 procent väntas inte ge någon större påverkan på de i dagsläget stabila bostadspriserna. Marknaden präglas av osäkerheten om konjunkturen och arbetsmarknaden men också av att det finns ett uppdämt behov av att byta bostad, låga räntor och ett minskande utbud, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

Dagens besked om en räntesänkning är delvis redan inprisad av bostadsköparna. De senaste månadernas rekordstora räntesänkningar har gett bostadsägare med rörliga lån betydligt lägre boendekostnader. Riksbankseffekten på bolånetagarnas plånböcker ebbar nu ut, särskilt om bankerna inte följer med sänkningen fullt ut.

- De senaste månaderna har bostadsmarknaden präglats av en försiktig optimism. Det finns ett uppdämt behov av att byta bostad efter att många avvaktat med sitt bostadsbyte under hösten, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Stabilare bostadsmarknad
Marknaden visar samtidigt tecken på ökad stabilitet och efterfrågan på bostäder i rätt läge och skick ökar medan lite sämre bostäder tar längre tid att sälja.

- Samtidigt ser vi att många bostadsköpare är opåverkade av konjunkturen och istället har bättre ekonomi än tidigare tack vare ränte­sänkningar och andra skattesänkingar, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisbilden framöver är fortsatt svår att prognostisera. Priserna kommer troligen att vara differentierade över landet beroende på hur olika orter drabbats av konjunkturen och arbetsmarknadens utveckling.

En faktor som kan driva upp bostadspriserna är dock förväntningarna på om räntan kommer att ligga kvar ungefär på dagens nivå under en längre period.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, presschef, Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 08-505358 28
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling är en fastighetsmäklarkedja som ingår i bank- och finanskoncernen DnB NOR. Kedjan har idag över 1 000 medarbetare fördelade på cirka 210 kontor runt om i Sverige. Svensk Fastighetsförmedling förmedlade drygt 27 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 37,1 miljarder kronor under 2008. Läs mer på

Ämnen

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige