Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordsänkt ränta positivt besked för bostadsägare

Beskedet att Riksbanken i dag rekordsänker räntan med 1,75 punkter är ett efterlängtat besked för bostadsägare med rörliga lån, förutsatt att bankerna låter sänkningen slå igenom i låntagarnas plånböcker. Samtidigt är det i dagsläget inte endast räntan utan även konjunkturen och kreditgivningen som påverkar bostadsmarknaden, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

Finanskrisen och det stora utbudet av bostäder har under de senaste månaderna skapat en osäker bostadsmarknad och dagens sänkning av reporäntan kommer sannolikt inte att påverka bostadspriserna på omedelbar sikt.

Istället är det de mörka konjunkturutsikterna som styr bostadsmarknaden samtidigt som bankerna stramat upp kreditgivningen hårt. Det stora utbudet av bostäder fortsätter också att påverka priserna, men säsongsenligt minskar nu utbudet och utvecklingen efter nyår blir mycket intressant.

- Dagens sänkning bör ge en positiv påverkan på privatekonomin hos bostadsägare med rörliga lån, men däremot påverkar det troligen inte eventuella köpbeslut på bostadsmarknaden på kort sikt. Ett kvarstående problem är den tillstramade kreditgivningen som begränsar möjligheten för dem som ska byta bostad att få lån. Den senaste tiden har vi dock sett en ökad aktivitet bland spekulanterna och om kreditgivningen underlättas kommer marknaden sannolikt att stabiliseras. Trots en något ökad aktivitet är det för tillfället emellertid enormt svårt att prognostisera utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Vi skapar hållbara boendeliv

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige