Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordstort tryck på bostadsjurister: Vad säger lagen om bostadsköp i coronatider?

Sedan corona-pandemin drabbade Sverige har många blivit oroliga kring hur sjukdom, arbetslöshet och annat i ekonomin och omvärlden kan påverka deras bostadsaffär. Törsten efter juridisk kunskap är stor märker man på Svensk Fastighetsförmedling, som nu arrangerar direktsända frågestunder på Facebook om bostadsmarknaden varje vecka.

På Svensk Fastighetsförmedling finns en juristavdelning som dagligen ger stöd till sina mäklare i frågor om bostadsaffärerna. Chefsjuristen Elina Schönnings och hennes kollegor stöttar och vägleder mäklarna med ett fyrtiotal ärenden om dagen. Det är ett arbete som sköts parallellt med avdelningens övriga juridiska stöd för arbetsgivaren. Under corona-pandemin har mycket ändrats:

– Nu ägnar vi en stor del av våra dagar åt att ge rådgivning för att vägleda kunder. Det är otroligt många som hör av sig nu med frågor som har med pandemin att göra. Mycket handlar om juridiska aspekter kring arbetslöshet, sjukdom och vad som händer om någon avlider, berättar Elina Schönnings.

För att fler ska få möjlighet att få svar på sina frågor kring bostadsmarknaden i coronatider arrangerar Svensk Fastighetsförmedling sedan ett par veckor direktsända frågestunder på Facebook varje vecka. Idag kommer chefsjuristen medverka i sändningen av ”Hur är läget?”. Här är några av frågorna som redan har kommit in, med kortfattade svar av Elina Schönnings:

Har jag rätt att hoppa av ett köp om jag blir av med jobbet på grund av Corona?

– Som huvudregel – nej. Det är därför viktigt att man läser och förstår vad köpeavtalet innebär, vad man förbinder sig till och vad som krävs för att köpet ska hävas om något händer. Här kan man ta hjälp av mäklaren som gärna förklarar.

Kan jag hoppa av en försäljning om jag inte vill fullfölja för att jag inte kan få nya lån och köpa nytt eftersom jag blivit av med jobbet?

– Bara om köparen accepterar det. Även här är det viktigt att man läser och förstår vad köpeavtalet innebär om man inte har förmåga eller vilja att genomföra affären. Att ha en nära dialog med sin bank är också något som är viktigt om hamnar i en sådan situation.

Om man som säljare på grund av corona inte kan komma till bostaden för att städa, har man då rätt att skjuta på tillträdet då?

– Inte som utgångspunkt, men många köpare och säljare är mer förstående och flexibla givet det pågående läget, ofta går det att lösa på ett bra sätt.

En släkting har dött i corona några veckor efter att han skrev kontrakt på en bostadsrätt. Har dödsboet rätt att häva köpet?

– Nej, däremot har säljaren som huvudregel ingen omedelbar hävningsrätt, utan måste avvakta tills dödsboet kommit i ordning.

Bostadsrättsföreningen nekar medlemskap för att köparen arbetar i restaurangbranschen och befaras kunna bli av med jobbet. Får de göra så?

– Nej.

Elina Schönnings svarar på fler juridiska frågor och funderingar från säljare och köpare i direktsändningen av ”Hur är läget?” på Facebook idag, onsdag 13 maj, klockan 15:00 facebook.com/svenskfast/live

För ytterligare information, kontakta:
Kicki Erkers, presskontakt
Mail: kicki.erkers@svenskfast.se
Mobil: 072–570 56 18

Relaterade länkar

Ämnen


Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Det innebär att vi kanta tillvara på våra kunders intressen helt utan påverkan från banker eller försäkringsbolag. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2019 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 28 500 bostäder till ett värde av 63,4 miljarder kronor. I över 80 år har vi fått folk att känna sig hemma, vilket faktiskt gör oss till landets äldsta mäklarkedja. Det hade vi inte varit utan nöjda kunder. 2019 prisades vi för Bäst på Service i ServiceScore. Svensk Fastighetsförmedling – mäklaren med koll på läget sedan 1937.

Presskontakt

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Håkan Hellström

Håkan Hellström

Presskontakt Styrelseordförande 0705-49 49 63
Kasper Isgren

Kasper Isgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Villor och BR, Malmö 0768-840 122
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige