Följ Svensk Fastighetsförmedling

Svenska hushåll redo för räntehöjning

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2007 14:04 CEST

Trots Riksbankens förväntade höjning av reproräntan med 0,25 % och stigande boendekostnader visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer att svenskarnas boendeekonomi fortfarande är stabil. I enkäten som genomfördes under maj månad med 1 745 bostadsinnehavare visade det sig att 93 % tror att bolåneräntorna kommer att öka och att en majoritet också är medvetna om den ekonomiska situationen, samt att de har beredskap för oförutsedda faktorer som kan komma att påverka boendeekonomin.

I dagsläget lägger den genomsnittliga svensken ca 30 % av sin inkomst på sitt boende. Men många är beredda att lägga mer än så. För rätt typ av boende kan var tredje tänka sig betala upp till 40 % av sin inkomst, 13 % upp till hälften av inkomsten. Mer än två tredjedelar av de svarande har också en buffert för oförutsedda utgifter, en tredjedel av dessa har en buffert på över 100 000 kr.

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på bostadsmarknaden och få bostadsköpare bekymrar sig av stigande boendekostnader. Däremot har folk bra ordning på sin ekonomi och är medvetna om att räntorna kommer att öka. Med tanke på de siffror som kommit fram i vår bostadspanel känns det som att de svenska hushållen har en god förberedelse inför framtiden, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fasighetsförmedling.

40 % av de svarande i Bobarometern uppger att de skulle klara av en höjning på 3 % utifrån nuvarande räntesats. 16 % skulle klara av 6 % eller mer och 10 % har inga lån alls och 7 % skulle klara av en höjning på max 1 %.

Bostad högt prioriterat
Det visade sig även att boendet är högt prioriterat bland de tillfrågade. 45 % av dem som inte skulle klara av en kraftigt ökad bolåneränta uppger att de hellre skulle dra in på andra kostnader än att flytta från sitt nuvarande boende.

Regeringens planer på att avskaffa fastighetsskatten och höja kapitalvinstskatten inklusive reavinstskatten på bostadsförsäljningar till årsskiftet verkar inte ha påverkat de svarandes planer på att byta bostad. Enbart 6 % av de tillfrågade har planer på att byta boende på grund av de nya reglerna.

För ytterligare information och kommentarer kontakta:
Niclas Strahner, informationschef, extern kommunikation.
Tfn: 0702 98 38 01
E-post: niclas.strahner@svenskfast.se

Om Bobarometern
Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 1 745 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 3:e maj till den 28:e maj 2007.
Läs mer på www.svenskfast.se/bobarometern

Om Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling ska vara det självklara valet för människors boendefrågor i alla livssituationer. Kedjan består av fristående, samverkande experter på det lokala boendet och finns representerad runt om i landet genom 180 bobutiker – från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Varje år förmedlar Svensk Fastighetsförmedling drygt 25 000 villor, fritidshus och bostadsrätter till ett värde av cirka 25 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.