Följ Svensk Fastighetsförmedling

Trendrapporten 2012: Dalmasarna har solsken i blick

Pressmeddelande   •   Apr 04, 2012 10:06 CEST

Boende i villa med solceller och vitmålade väggar, det är framtiden för vårt boende. I alla fall när dalmasarna själva förutspår utvecklingen. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. I ”Trendrapporten 2012” presenterar Svensk Fastighetsförmedling svenska folkets egen syn på framtidens boende.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Dalarna.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 22 procent av dalmasarna tror att solceller är det värmesystem som gäller i framtiden. I riket är motsvarande siffra bara 17 procent. Intressant är också att de mellan 15-30 år är mer positiva till solceller än de mellan 46-60 år, 25 procent respektive 20 procent.

När dalmasarna siar om hur de tror att de bor i framtiden är lägenhet i storstadsregion dominerande med 51 procent av de svarande. Villa i mellanstor stad kommer på andra plats med 37 procent och lägenhet i mellanstor stad på tredje plats med 23 procent. Fler män än kvinnor tror på storstadsregionerna som framtidens boende, 79 procent väljer det alternativet jämfört med 63 procent bland kvinnorna.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att majoriteten av dalmasarna tror att urbaniseringen fortsätter. Storstäderna fortsätter alltså att växa men drömmen om landet lever kvar. Väldigt intressant är också att dalmasarna är de som tror mest på solen och dess energi, kanske tyder det på en utbredd miljömedvetenhet och ett utvecklingstänk med fokus på hållbarhet, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Några intressanta punkter från Trendrapporten 2012:
• Dalmasarnas drömboende är ett hus på landet vilket 31 procent har svarat, följt av villa med sjötomt med 23 procent
• Fler dalkarlar än dalkullor drömmer om ett hus på landet, 33 procent respektive 29 procent
• Slit och slängmentaliteten är på väg att försvinna, drygt hälften av dalmasarna, 55 procent, tycker nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval är viktigast för framtiden
• Vitt fortsätter vara den vanligaste väggfärgen även i framtiden tror 65 procent av dalmasarna följt av beige (24 procent) och grå (21 procent)
• Kakelugn och bastu är de lyxiga inredningsdetaljer flest dalmasar vill ha. Det vill hela 24 procent
• Det är endast 8 procent av dalmasarna som är beredda att flytta utomlands för kärleken. Det är den lägsta siffran i landet
• Hela 15 procent av dalkarlarna är däremot beredda att flytta utomlands på grund av det höga skattetrycket. Det är den högsta siffran i landet

För ytterligare information och kommentarer, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Urval från Trendrapporten 2012, se bif pressmeddelande i pdf
För Trendrapporten i sin helhet, se bifogad pdf

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.