Följ Svensk Fastighetsförmedling

Trendrapporten 2012: Hallänningarna förutspår låg reporänta och fortsatt urbanisering

Pressmeddelande   •   Apr 04, 2012 10:11 CEST

Höghastighetsbredband, Energy Watch samt centraldammsugare i varje hem. Och en reporänta på mellan 2-3 procent. Det är framtiden för vårt boende. I alla fall när hallänningarna förutspår utvecklingen. Mörka färger och mörka möbler är dock ingen favorit i de halländska hemmen. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. I ”Trendrapporten 2012” presenterar Svensk Fastighetsförmedling svenska folkets egen syn på framtidens boende.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten 2012 har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Halland.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 88 procent av hallänningarna vill bo kvar i Sverige i framtiden. De anledningar som skulle kunna få hallänningarna att flytta utomlands är dock det kalla vädret vilket 29 procent svarat samt hälsomässiga fördelar och nya utmaningar i ett annat land med 14 respektive 11 procent.

Låg reporänta och centraldammsugare i varje hem
När hallänningarna förutspår hur svenskarna kommer att bo i framtiden tror 55 procent på boende i lägenhet i storstad. 31 procent tror att villaboende i mellanstor stad kommer att vara dominerande medan 29 procent tror på villaboende i en mindre stad.

Även inom teknik har hallänningarna förutspått framtiden. Två av tre (67 procent) tror att höghastighetsbredband blir standard i alla bostäder i framtiden. Centraldammsugare samt individuell elmätning via så kallad Energy Watch är två andra teknikprylar som hallänningarna tror kommer att finnas i varje hem. 44 respektive 43 procent har valt dessa alternativ.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att hallänningarnas drömboende är villa med sjötomt samtidigt som mer än hälften av dem tror att svenskarna kommer att bo i en storstadsregion i framtiden. Storstäderna fortsätter alltså att växa men drömmen om landet lever kvar, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.


Några intressanta punkter från Trendrapporten 2012:
• Hallänningarna förutspår en väldigt låg reporänta i framtiden. Hela 23 procent tror på en reporänta mellan 2-3 procent. 15 procent tror på en ränta mellan 3-4 procent och 12 procent tror på en reporänta mellan 1-2 procent
• Slit och slängmentaliteten är på väg att försvinna i Halland. Varannan hallänning, 51 procent, tror nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval kommer vara hetast i framtiden
• Mörka färger och mörka möbler är inte populärt, bara fem procent tror på denna trend i framtiden
• Vitt fortsätter vara den vanligaste väggfärgen i framtiden, det tror 66 procent av östgötarna. På andraplats kommer beige (28 procent) och grått (22 procent)
• Män tror mer på vitt än kvinnorna gör. 70 procent respektive 62 procent
• I Halland är walk-in closet favoriten bland lyxiga inredningsdetaljer. Det tycker 28 procent. Därefter kommer kakelugn med 27 procent och jacuzzi med 25 procent


För ytterligare information och kommentarer, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Urval från Trendrapporten 2012, se bif pressmeddelande i pdf
För Trendrapporten i sin helhet, se bifogad pdf

Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.