Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2012: Hallänningarna förutspår låg reporänta och fortsatt urbanisering

Höghastighetsbredband, Energy Watch samt centraldammsugare i varje hem. Och en reporänta på mellan 2-3 procent. Det är framtiden för vårt boende. I alla fall när hallänningarna förutspår utvecklingen. Mörka färger och mörka möbler är dock ingen favorit i de halländska hemmen. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. I ”Trendrapporten 2012” presenterar Svensk Fastighetsförmedling svenska folkets egen syn på framtidens boende.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten 2012 har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Halland.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 88 procent av hallänningarna vill bo kvar i Sverige i framtiden. De anledningar som skulle kunna få hallänningarna att flytta utomlands är dock det kalla vädret vilket 29 procent svarat samt hälsomässiga fördelar och nya utmaningar i ett annat land med 14 respektive 11 procent.

Låg reporänta och centraldammsugare i varje hem
När hallänningarna förutspår hur svenskarna kommer att bo i framtiden tror 55 procent på boende i lägenhet i storstad. 31 procent tror att villaboende i mellanstor stad kommer att vara dominerande medan 29 procent tror på villaboende i en mindre stad.

Även inom teknik har hallänningarna förutspått framtiden. Två av tre (67 procent) tror att höghastighetsbredband blir standard i alla bostäder i framtiden. Centraldammsugare samt individuell elmätning via så kallad Energy Watch är två andra teknikprylar som hallänningarna tror kommer att finnas i varje hem. 44 respektive 43 procent har valt dessa alternativ.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att hallänningarnas drömboende är villa med sjötomt samtidigt som mer än hälften av dem tror att svenskarna kommer att bo i en storstadsregion i framtiden. Storstäderna fortsätter alltså att växa men drömmen om landet lever kvar, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.


Några intressanta punkter från Trendrapporten 2012:
• Hallänningarna förutspår en väldigt låg reporänta i framtiden. Hela 23 procent tror på en reporänta mellan 2-3 procent. 15 procent tror på en ränta mellan 3-4 procent och 12 procent tror på en reporänta mellan 1-2 procent
• Slit och slängmentaliteten är på väg att försvinna i Halland. Varannan hallänning, 51 procent, tror nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval kommer vara hetast i framtiden
• Mörka färger och mörka möbler är inte populärt, bara fem procent tror på denna trend i framtiden
• Vitt fortsätter vara den vanligaste väggfärgen i framtiden, det tror 66 procent av östgötarna. På andraplats kommer beige (28 procent) och grått (22 procent)
• Män tror mer på vitt än kvinnorna gör. 70 procent respektive 62 procent
• I Halland är walk-in closet favoriten bland lyxiga inredningsdetaljer. Det tycker 28 procent. Därefter kommer kakelugn med 27 procent och jacuzzi med 25 procent


För ytterligare information och kommentarer, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01
E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se

Urval från Trendrapporten 2012, se bif pressmeddelande i pdf
För Trendrapporten i sin helhet, se bifogad pdf

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige