Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2012: Örebroarna drömmer om kakelugn och en villa med sjötomt

Fjärrvärme, kakelugn och vita väggar. Det är framtiden för vårt boende. I alla fall när örebroarna själva förutspår utvecklingen. Talande kylskåp i hemmet är dock inte lika populärt. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. Den 3 april presenterar Svensk Fastighetsförmedling ”Trendrapporten 2012 - Svenska folkets egen syn på framtidens boende”.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten 2012 har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Örebro.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 40 procent av örebroarna tror att fjärrvärme är det värmesystem som gäller i framtiden, följt av solceller och bergvärme, båda på 18 procent. Intressant är att kvinnor är mer positiva till solceller (21 procent) jämfört med män där bara 16 procent tror på solen som värmekälla.

Drömboendet för örebroarna är en villa med sjötomt, vilket 36 procent av de svarande uppger, följt av takvåning i innerstadsområde, 21 procent, och lägenhet i innerstadsområde, 13 procent. Men när örebroarna siar om hur svenskarna kommer att bo i framtiden tror majoriteten (53 procent) på lägenhet i storstadsregion. Villa i mellanstor stad kommer på andra plats med 32 procent och lägenhet i mellanstor stad strax efter med 31 procent.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att örebroarnas drömboende är en villa med sjötomt samtidigt som mer än hälften tror att svenskarna kommer att bo i en storstadsregion i framtiden. Storstäderna fortsätter alltså att växa men drömmen om landet lever kvar. Det är bara några framtidsinsikter som vi fått genom Trendrapporten, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.


Några intressanta punkter från Trendrapporten:
• Örebroarna är – tillsammans med dalmasarna, gävleborna och västerbottningarna – de som i minst utsträckning är beredda att betala över 10 000 kronor för sitt boende i framtiden. Endast två procent av örebroarna är villiga att betala den summan
• Örebro är ett grönt län och hela 51 procent av örebroarna tror att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval kommer att vara den hetaste inredningstrenden i framtiden. Den siffran är lika hög som rikssnittet
• Örebroare är, tillsammans med västerbottningarna, de som i minst utsträckning tror på vitt som framtida väggfärg (62). Motsvarande siffra i riket är 67 procent
• Kakelugn är favoriten bland lyxiga inredningsdetaljer. Det tycker 30 procent av örebroarna.
• Bara fyra procent av örebroarna tror att talande kylskåp som känner av när exempelvis mjölken är slut kommer att vara standard i framtiden
• Fler män än kvinnor i Örebro skulle kunna tänka sig att flytta utomlands för kärleken, 26 respektive 23 procent


För ytterligare information och kommentarer, kontakta:
Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling
Telefon: 0702 98 38 01 E-post: bessie.wedholm@svenskfast.se


Urval från Trendrapporten 2012, se bif pressmeddelande i pdf
För Trendrapporten i sin helhet, se bifogad pdf

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i bank- och finanskoncernen DnB. Kedjan har idag över 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av våra 160 franchisetagare. Under 2011 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling drygt 30 000 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av drygt 45 miljarder kronor. Läs mer på www.svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige