Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Trendrapporten 2014: Hemkära hallänningar drömmer om villa nära sjö och hav

Om hallänningarna får drömma om sitt framtida hem står planlösningen och närheten till havet högt i kurs – och boendet får gärna ligga i Halland. Sett till hur hemmet ska inredas är marmor och mässing populärt, likaså ett rum helt utan teknikprylar. I de rum som tekniken ändå är välkommen tror närmare sex av tio hallänningar att den kommer matcha inredningen i större utsträckning än vad den gör idag. Detta och mycket mer avslöjas i den tredje upplagan av Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling.

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna, däribland hallänningarna, har gett sin syn på framtidens boende. Totalt har 2 757 personer svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

Bland hallänningar är villan det absolut främsta drömboendet i framtiden. Det svarar 65 procent, vilket även är den högsta siffran bland länen. På andra plats kommer hyresrätten som knappt var tionde drömmer om. På frågan om var hemmet ska ligga är närheten till sjö och hav viktigt för hallänningarna, det anser 57 procent av dem. Trendrapporten visar även att hallänningarna är väldigt hemkära av sig. När de ska välja i vilket län de ska bo i framtiden svarar hela 67 procent att de vill bo kvar i Halland.

– Att villan är en populär boendeform i Halland är jag inte förvånad över, de allra flesta hallänningar är nämligen vana att bo i villa. I och med att vi inte har så många stora städer är även flerbostadshusen begränsade vilket har gjort att villorna är dominerande. I jämförelse med de större städerna kan man i Halland få en villa nära stan till en rimlig kostnad. Att många vill bo kvar i Halland i framtiden tror jag beror på att det mesta man söker finns här: jobb, närhet till kusten och en härlig atmosfär – speciellt under sommaren, säger Pugh Rengensjö, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad.

Sett till storleken på bostaden gapar hallänningarna dock inte efter mycket. Majoriteten anser att 30-50 kvadratmeter per person är tillräckligt för att få en bra levnadsstandard samtidigt som 39 procent tror att vi kommer bli mer trångbodda i framtiden än idag. Men hallänningarna kan i stor utsträckning tänka sig att betala extra för en bra planlösning, det svarar 45 procent.

Tekniken ska matcha inredningen – om hallänningarna får välja
Att den tekniska utvecklingen gått snabbt framåt de senaste decennierna har fått en del negativa konsekvenser sett till umgänget i våra hem. Trendrapporten visar nämligen att drygt sex av tio hallänningar upplever att tekniken minskat den sociala samvaron i familjen och 53 procent tror att teknikprylarna kommer att fortsätta minska umgänget i framtiden. Ett teknikfritt rum skulle möjligen kunna råda bot på problemet, något som mer än varannan hallänning ställer sig positiv till. I de hem där tekniken ska fortsätta ta plats vill dock hallänningarna att den i större utsträckning ska matcha den befintliga inredningen, det anser 64 procent. Det är även den högsta siffran bland länen.

Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När hallänningarna får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som hallänningarna vill värma upp hemmet med, det svarar 60 procent. I Halland är man inte lika sugen på att bli självförsörjande som i övriga landet. 45 procent av hallänningarna uppger att de inte skulle vilja bli självförsörjande i samma utsträckning som i övriga landet, där motsvarande siffra är 40 procent. Däremot tror drygt fyra av tio, 42 procent, att urban gardening, stadsnära odling på balkonger och innergårdar, är en trend som kommit för att stanna.

Andra exempel på intressanta fakta i Trendrapporten 2014:
·  46 procent av hallänningarna vill att bredband via fiber ska bli standard i framtidens hem. Endast egen elförsörjning är mer populärt.

·  20 år – så gamla ska barnen vara när de flyttar hemifrån. Det anser 39 procent av hallänningarna.

·  7 000-10 000 kronor är den vanligaste summan som hallänningarna är beredda att betala för sitt boende per månad. Det svarar 30 procent – den siffran är högst bland länen.

·  Mer än varannan hallänning, 58 procent, vill inte att föräldrar och svärföräldrar ska flytta in när de är för gamla för att bo själva.

·  En tredjedel vill kunna ändra tapeternas färg med en knapptryckning i sina framtida hem, medan endast två procent vill byta ut golvet mot en gräsmatta.

·  19 procent vill ha en mobil robot som hjälper till med städning och matlagning i hemmet.

Om Trendrapporten 2014
Trendrapporten 2014 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i mars 2014. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 18 och 65 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna. Resultatet är nedbrytbart i bakgrundsvariablerna ålder, kön och län. 

Totalt har 2 757 intervjuer fördelat över hela Sverige genomförts. För att säkerställa att basen av respondenter i de respektive länen är riksrepresentativ har vi valt att öka antalet intervjuer i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Jönköping, Halland, Örebro, Gävle och Dalarna. Anledningen till att dessa län valts ut beror på att de är Sveriges största län. Undantaget är att Uppsala strukits och ersatts med Västerbotten för att ge en bättre spridning över landet.

För ytterligare information och ett komplett exemplar av Trendrapporten, kontakta:
Pugh Rengensjö, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad
Telefon: 0706-35 94 95
E-post: pugh.rengensjo@svenskfast.se

Följ oss gärna på:
www.svenskfast.se
www.mynewsdesk.com
facebook.com/svenskfast
twitter.com/#svenskfast
instagram@svenskfast

För att ladda ned rapporten som pdf, gå in på: http://www.svenskfast.se/Templates/Page____9923.aspx

Ämnen

Kategorier


Svensk Fastighetsförmedling är en av de ledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och ingår i Swedbank Franchise. Kedjan har idag 1 200 medarbetare fördelade på cirka 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans 160 franchisetagare. Under 2013 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling 29 500 villor, fritidshus och bostadsrätter samt kommersiella fastigheter, rörelser och lantbruk till ett förmedlingsvärde av 50 miljarder kronor.

2013 placerar sig åter igen Svensk Fastighetsförmedling i toppskiktet med en tredje plats i employer branding-företaget Universums årliga undersökning ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I Sveriges bästa arbetsgivare är det företagets egna medarbetare som betygsätter sin arbetsgivare.
Läs mer på svenskfast.se.

Kontakter

Henrik Freudenthal

Henrik Freudenthal

Presskontakt Kommunikationschef 070 225 98 22
Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg

Presskontakt PR & Communications Specialist 070-7898821
Erik Wikander

Erik Wikander

Presskontakt Vice VD 073-059 33 01
Liza Nyberg

Liza Nyberg

Presskontakt VD 0763-010 904
Jörgen Lundgren

Jörgen Lundgren

Presskontakt Fastighetsmäklare Umeå 070-374 82 28
Eddy Löjdkvist

Eddy Löjdkvist

Presskontakt Franchisetagare, Fastighetsmäklare 08-545 785 70
Anders Lundgren

Anders Lundgren

Presskontakt Franchisetagare och fastighetsmäklare Mölndal Villor och bostadsrätter i Göteborg/Mölndal 0709-629165
Jennie Skogsborn Missuna

Jennie Skogsborn Missuna

Presskontakt CXO 073-152 46 50

Om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Vi är experter på den lokala bostadsmarknaden med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. Våra lokala butiker drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. Svensk Fastighetsförmedling har under flera år utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vårt fokus är att vara ledande idag och i framtiden. Under 85 år har vi skapat nya erbjudanden och utvecklat mäklarbranschen. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor. Koncernen består idag av Svensk Fastighetsförmedling och Ordna Bolån.

Svensk Fastighetsförmedling
Vasagatan 28
11120 Stockholm
Sverige